Grupa evropskih poslanika traži ukidanje pomeranja kazaljki na satu

Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje pomeranja kazaljki na satu dva puta godišnje.
Grupa evropskih poslanika traži ukidanje pomeranja kazaljki na satu
Foto: Pixabay
Kako se navodi, zahtev za ukidanje pomeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog "sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse".
 
"Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata. Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu", rekao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.
 
Takođe, kako je dodao, pomeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.
 
"Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promene vremena dobro za naših 510 miliona građana", tvrdi češki poslanik. Svoboda kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.
 
Najavio je da će radna grupa dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da uputi predlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tome u EP.
  • mukica

    26.10.2017 22:32
    Jedva čekam, pa da progledam, tako mi je toga 'al preko glave'. Može i jedna interneteticija, pa da se ispotpisujemo. Nema veze, što smo "u predsoblju" i mi ćemo.
  • Emil1978

    26.10.2017 11:31
    Bravo
    Konačno su umovi shvatili (nakon 34 godine) da je ipak bilo glupo to uvesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).