Pućdemon ipak ne raspisuje izbore u Kataloniji

Katalonski lider Karles Pućdemon odbacio je opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora.
Pućdemon ipak ne raspisuje izbore u Kataloniji
Foto: Pixabay
Vlada Španije je ranije navela da je spremna da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji ukoliko Pućdemon raspiše izbore. Pućdemon je naveo da nije dobio dovoljno garancija od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvodjenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.
 
"Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora", rekao je Pućdemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje. 
 
Kazao je da je sada na katalonskom parlamentu da učini dalje korake kad je reč o sprovodjenju mandata za otcepljenje od Španije posle referenduma o nezavisnosti koji je održan 1. oktobra, kao i da odluči o tome kako će odgovoriti na plan španskih vlasti. On je naveo da je primena Člana 155 Ustava, koji će Senat danas odobriti, zloupotreba koja je izvan zakona, dodavši da je na katalonskom parlamentu da odluči šta raditi sa primenom tog člana.
 
"Moramo ostati posvećeni miru... Samo na taj način možemo na kraju odneti prevagu", zaključio je Pućdemon, dodavši da u tom cilju razmatra sve opcije koje ima na raspolaganju.
 
Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, poručili su mu da ne čini izdaju, a danas su dvojica funkcionera te partije  podnela ostavke.
  • neizvesno

    26.10.2017 21:52
    Komplikovano, videćeno razvoj događaja. In short, ako Senat sutra izglasa proklamovane mere vlade, ništa dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).