Jugoslavija (ni)je mogla da opstane

Jugoslavija se nije mogla sačuvati, ocenili su učesnici panela "Jugoslavija - propuštena prilika ili politička iluzija", ali uzrok tome vide u različitim okolnostima, od pogrešnih osnova za osnivanje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Ustava 1974. godine ili odluke Slobodana Miloševića da Kosovo rešava van jugoslovenskih okvira.
Jugoslavija (ni)je mogla da opstane
Foto: Pixabay
Bivši član Predsedništva SFR Jugoslavije Jugoslav Kostić govorio je o svim uspesima nekadašnje države, osnivaču Pokreta nesvrstanih i važnosti "crvenog jugoslovenskog pasoša".
 
"Predsedništvo SFRJ je pokušalo da očuva zajedničku državu, ali nije uspelo. Nije se mogao uspostaviti isti odnos prema onima koji su želeli da odu iz države i onima koji su hteli da ostanu", rekao je Kostić i kao primer da je sve moglo da se završi bez oružja naveo Makedoniju. Prema njegovim rečima, posebno je bila zaoštrena situacija među omladinom, što je eskaliralo na fudbalskim utakmicama, a kada je "razvod došao do boraca koji su se rame uz rame borili protiv neprijatelja onda je stvarno bio kraj".
 
"Moja žal za Jugoslavijom ostaje, ali važno je da se okrenemo novim uslovima života i rada", rekao je Kostić.
 
Priča bez srećnog kraja
 
Bivši član CK Saveza komunista Azem Vlasi rekao je da su svi, u njegovom vremenu, voleli američke filmove zbog srećnog kraja, jer su verovali da, kakve god teškoće da budu, na kraju će sve biti u redu. Priča sa Jugoslavijom je suprotno od toga, ocenio je Vlasi i naglasio da je prva zajednička država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila defektna, jer je sputavala i kao građane drugog reda tretirala Makedonce, Albance, Crnogorce i građane Bosne i Hercegovine.
 
Kada je reč o drugoj Jugoslaviji, rekao je Vlasi, Albanci na Kosovu su bili zadovoljni posebno posle ustavnih promena 1974. godine jer su dostigli nivo ravnopravnosti i zajednička država je bila okvir za njih. "Imali smo bolji položaj nego naši sunarodnici u Albaniji", dodao je Vlasi i naglasio da to nije dugo potrajalo jer se pojavio čovek koji u politici nije sprovodio pravila Saveza komunista, već Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti.
 
"Slobodan Milošević nije uvažavao pravila igre komunista i njegova najveća greška je što je pitanje Kosova i Albanaca izvukao iz jugoslovenskog konteksta i tretirao ga kao srpsko pitanje", rekao je Vlasi. On je dodao da sebe smatra poslednjim čovekom na Kosovu koji je bio spreman za dijalog sa Srbijom.
 
"Imamo potrebu za prijateljskim odnosima, dobrom saradnjom, ali dok su na vlasti ljudi koji su još opterećeni recidivima politike koja je dovela do raspada Jugoslavije i reže jedni na druge, teško će ići politika saradnje novih država", ukazao je Vlasi. Prema njegovim rečima, ostali su teški ožiljci i teško da bi Jugoslavija opstala posle pada Berlinskog zida i pada jednopartijskog sistema, a bivša država mogla se transformisati u Zajednicu nezavisnih država, kao SSSR ili mirni razlaz Čehoslovačke.
 
Jugoslovenska država najjača u vreme diktatura
 
"Iskustva Jugoslavije pokazuju da samo šira integracija rešava probleme na ovom prostoru i pacifikuje velike nacionalne države", smatra direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović. Ocenjuje da je ta država mogla da opstane da je bila redefinisana na drugi način, da se odrekla "komunističkog balasta" i napravila kohezione faktore, privredne sisteme, jake banke, obrazovni sistem i da je krenula da ulazi u Evropu.
 
"Balkanski narodi zaglavljeni su između Istoka i Zapada i taj beg od Istoka prema zapadu traje dva veka. Ako Evropa zaista želi da pomogne, treba istovremeno da integriše te zemlje i diktira standarde, a ne da podržava jedne nasuprot drugih", rekao je ovaj istoričar. Pavlović, međutim, ističe i da su i jedna i druga Jugoslavija stvorene u neregularnim uslovima i na nedemokratski način.
 
Ključna pitanja koja Jugoslavija, ako se posmatra period od 1918. do 1992, nije uspela da reši jesu pitanje centralne vlasti, kao i oblik uređenja države, a može se, kaže, doći do zaključka, koji se mnogima neće svideti - da je jugoslovenska država najjača i najefikasnija u vreme diktatura, svejedno da li je kraljeva ili Titova.
 
"Kada su stvoreni uslovi došlo je do raspada. Problem je što se zemlja raspala u krvi i da nijedno pitanje i dalje nije rešeno. Procesi koji traju od razbijanja jugoslovenske države i dalje se nastavljaju", rekao je on.
  • Piplfoks

    12.11.2017 14:14
    A tek kako će ova hrpa fekalija od države da propadne i nestane...
  • dobrotvorka

    11.11.2017 21:23
    JEDNA OD PAROLA
    Je bila i BOLJE GROB-NEGO ROB.
    Sada je PRVO ROB, ZATIM GROB.
  • dobrotvorka

    11.11.2017 21:17
    JUGOSLAVIJA
    Secanja na nadu, na zivot, na veru u bolju buducnost su Jugoslavija. Znaci, sve je to proslo. Sada sam toliko otupela od ove parodije od "Drzave" (a sigurno nisam usamljen slucaj) da je zalosno sto vise nemam
    planova. Kada covek prestane da masta, planira i zeli, prestao je da zivi. I mogli ste bar pravu zastavu pronaci, (bez zakrivljene petokrake i sa proporcionalnom trobojkom) bar toliko je zasluzila nasa Juga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet