Ukrajina: Evropi za četvrtinu manje gasa zbog eksplozije u Austriji

Ukrajina danas šalje 23 odsto manje gasa Evropi posle eksplozije u austrijskom gasnom čvorištu, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva energetike Maksim Beliavski.
Ukrajina: Evropi za četvrtinu manje gasa zbog eksplozije u Austriji
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Uprkos padu tranzita, Ukrajina će blagovremeno ispuniti zahteve evropskih zemalja uvoznica i spremna je da poveća obim isporuka gasa Evropi po prijemu relevantnih prijava", izjavio je portparol. Dodao je i da eksplozija nije uticala na ukrajinske potrošače.
 
Na najvećem gasnom čvorištu u Austriji, u Baumgartenu, juče je došlo do eksplozije, u kojoj je jedna osoba izgubila život, a 21 je povređena. Rad tog kompleksa je odmah obustavljen, što je prouzrokovalo prekid isporuka Italiji, Sloveniji i Mađarskoj. Tranzit je potpuno regulisan do večernjih časova.
 
Prema kompaniji koja upravlja kompleksom "Gas Connect Austria" u to čvorište se dovodi gas iz Rusije, Norveške i drugih zemalja, meri, proverava i priprema za dalji transport. Postrojenje je izgrađeno 1959.
 
Ovo čvorište važi kao jedno od najvažnijih u snabdevanju Evrope. Preko Baumgartena idu veliki tranzitni gasovodi ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatsko i Mađarskoj. Oko trećine uvoznih količina gasa iz Rusije ide preko čvora Baumgarten.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.