Španski kralj pozvao Kataloniju da odustane od otcepljenja

Španski kralj Felipe Šesti iskoristio je tradicionalno obraćanje na Badnje veče da pozove novoizabrani katalonski parlament da odustane od daljih koraka ka otcepljenju.
Španski kralj pozvao Kataloniju da odustane od otcepljenja
Foto: Pixabay
"Put koji je pred nama ne sme da još jednom dovede do sukoba ili isključivanja koje, kao što sada znamo, samo stvara neslogu, neizvesnost i muke", poručio je španski monarh u televizijskom obraćanju.
 
Kralj Felipe je istakao da se katalonski lideri "moraju suočiti sa problemima koji pogađaju sve Katalonce, poštujući njihovu raznolikost i razmišljajući odgovorno za dobrobit svih".
 
Španski kralj se obratio naciji četiri dana nakon što su regionalni parlamentarni izbori rezultirali glasanjem za povratak separatističkih stranaka na vlast.
 
Španski premijer je raspustio prethodni regionalni parlament nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.
  • fik

    25.12.2017 15:46
    Francuzi su se lepo resili tih plavokrvih i potencijalnih prestolonaslednika jos u pretproslom veku, a zatim i uticaja crkve na drustvo i drzavu. Zato nisu imali problema sa fasistickim pokretima u 20. veku, za razliku od monarhija pod patronatom crkve poput Italije, Spanije, Nemacke, Engleske itd.
  • Danijela

    25.12.2017 12:36
    No pasaran gospon kralj.
  • Zivan

    25.12.2017 09:49
    Prethodno bi kralj mogao u španskoj skupštini insistirati na bitnom uvećanju autonomnih ovlašćenja Katalonije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).