Dablin: 10.000 ljudi na ulicama zbog izmena ustava Irske po pitanju abortusa

Protiv plana vlade Irske da ublaži neke zakone o zabrani abortusa, koji spadaju u najoštrije u svetu, u Dablinu je protestovalo najmanje 10.000 ljudi.
Kako prenosi Rojters, neki aktivisti tvrde da ankete ne odražavaju u potpunosti količinu osećanja koja građani imaju protiv abortusa.
 
Kako je britanska agencija prethodno izvestila, irski Vrhovni sud otvorio je u sredu put održavanju referenduma o abortusu planiranog za kraj maja, donevši odluku da nerođeni nemaju direktna ustavna prava, mimo prava na život, po osmom amandmanu irskog Ustava.
 
 
Građani će na referendumu odlučivati o tome da li žele da ponište taj 8. amandman na Ustav.
 
Vlada je u januaru predložila održavanje referenduma krajem maja, ponudivši biračima mogućnost da prvi put posle 35 godina odlučuju o abortusu u zemlji, koja ima najstrožiji zakon o tom pitanju.
 
Pre nego što se odrede tačna pitanja i datum referenduma, premijer Irske Leo Varadkar je izjavio da je bilo pametno sačekati odluku Vrhovnog suda.
 
Država je prethodno podnela žalbu na odluku Visokog suda da jedino pravo koje nerođeni imaju jeste pravo da budu rođeni, a da ostala ustavna prava dobijaju rođenjem.
 
Članovi irske vlade u četvrtak će razgovarati o presudi Vrhovnog suda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).