Preminuo Stiven Hoking

Svetski poznati fizičar Stiven Hoking preminuo je u 76. godini, u svom domu u Kembridžu, preneo je BBC.
Hoking je diplomirao fiziku na Oksfordu, potom je s temom iz teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu, gde je nastavio svoju akademsku karijeru.
 
Kao student dobio je veoma progresivnu neuromotoričku bolest koja veoma onesposobljuje i ograničava kretanje i govor.
 
Imao je dijagnozu amiotrofične lateralne skleroze (ALS) od 21. godine života i davane su mu male šanse da će živeti dugo, a mnogi doktori i naučnici smatraju da je pravo čudo što je doživeo svoje sedamdesete s takvom bolešću, jer osoba koja se od toga razboli prosečno živi do pet godina, dok dvadeset godina preživi samo pet odsto obolelih. ALS počinje slabljenjem mišića, zatim sledi opšta iscrpljenost, pa paraliza, gubljenje sposobnosti govora, gutanja, pa čak i disanja.
 
Hoking je pobedio ovu tešku fizičku onesposobljenost i još više od pet decenija davao izuzetan doprinos fizici i matematici.
 
Postao je član Kraljevskog društva 1974, profesor matematike 1979. Svoj matematički rad je nastavio mentalno i prenoseći ga kad probleme promisli do kraja.
  • Atejista

    17.03.2018 15:06
    2012. Bog ne postoji - S. Hoking
    2018. S. Hoking ne postoji - Bog
  • Tomi

    15.03.2018 19:27
    Covek koji je ziveo svoj maksimum.
  • Iskren

    15.03.2018 15:21
    Zao mi je porodice i njega ako je zeleo da pozivi jos. Svakako ogroman motivator samom njegovom pojavom. Nije se predavao kada su mu doktori rekli da ce najduze 2 godine ziveti, drago mi je da ih je nadziveo sve verovatno. Cist dokaz koliko je bitno psihicko stanje coveka za funkcionisanje. S druge strane mi je i lakse jer prilicno je bolno gledati takvog coveka svaki dan, sad vise nema teret koji ga vezuje za tu stolicu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.