Tvrde da je filozof Julija Kristeva radila za obaveštajnu službu

Poznati bugarski psihoanalitičar i filozof Julija Kristeva, koja živi u Francuskoj od sredine 60-ih godina prošlog veka, bila je agent i sarađivala je sa obaveštajnom službom Bugarske u vreme komunizma, objavila je u Sofiji državna komisija.
Tvrde da je filozof Julija Kristeva radila za obaveštajnu službu
Foto: Pixabay
Kristeva (76), autorka više od 30 knjiga, demantovala je za francuski nedeljnik "Ob" da je u vreme komunizma radila za obaveštajnu službu. Ona je te tvrdnje nazvala "smešnim, lažnim i klevetom".
 
Bugarska komisija, koja utvrđuje koji su ljudi radili za tajnu službu u vreme komunizma, navodi da je Kristeva radila pod tajnim imenom "Sabina" za odeljenje državne službe bezbednosti koje je pratilo oblast umetnosti i masovnih medija.
 
Prema tvrdnjama Komisije, Kristeva je počela da radi za državnu bezbednost 1971. U Pariz je otišla 1965. uz pomoć stipendije francuske vlade.
 
Rojters napominje da se u dokumentu ne precizira koliko dugo je Kristeva radila za službu, kao ni da li je za to bila plaćena.
 
Kristeva se našla na listi 100 najvećih mislilaca 20. veka magazina "Forin polisi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.