Oko 6.000 Slovenaca tuži Folksvagen zbog dizelaša

Kupcima Folksvagenovih dizelaša koji su nemačku kompaniju tužili zbog lažnog prikazivanja emisije štetnih gasova u 'papirima' vozila, pridružiće se i Slovenci.
Oko 6.000 Slovenaca tuži Folksvagen zbog dizelaša
Foto: Pixabay
Tamošnji Savez potrošača Slovenije (ZPS) objaviće u ponedeljak detalje kolektivne tužbe protiv Folksvagena u jednom od nemačkih sudova, a slovenački 'Finance' navodi da se u tužbi udružilo oko 6.000 vlasnika Folksvagenovih dizelaša.
 
Budući da će prema najavi ZPS-a, kolektivnu tužbu, osim predsednice Saveza Brede Kutin, predstaviti i advokat Kristofer Ruter iz Berlina i dr Sven Bode iz nemačkog društva potrošača, očigledno je da su se Slovenci poslužili iskustvima nemačkih kupaca Folksvagenovih vozila koji su se već obratili sudovima u Nemačkoj. 
 
Savez potrošača Slovenije uputio je poziv vlasnicima automobila Audija, Seata, Škode i VW kupljenih pre septembra 2015. da im se pridruže u kolektivnoj tužbi. Ljubljanski dnevnik 'Delo' navodi kako je u Sloveniji krivotvorenjem dokumentacije o štetnim gasovima oštećeno oko 45.000 vlasnika VW automobila. Od oštećenih vlasnika ZPS je u proteklih šest meseci prikupljao dokumentaciju o vlasništvu nad automobilima i o samim vozilima. 
 
Nemački automobilski div Folksvagen priznao je u jesen 2015. da 11 miliona njihovih automobila prodatih širom sveta sadrži opremu štetnu za okolinu, odnosno da je emisija štetnih gasova prikazana sa zvaničnih testova niža od one koja se ispušta u okolinu tokom vožnje.
  • Istorija

    08.04.2018 15:36
    U Nemačkoj, besplatno otklanjaju tu grešku.. Svi su dobili dopise, da ugovore termine u najbližim ovlašćenim servisima.. Ostaviš svoje vozilo, dobiješ drugo na korišćenje.. Traje najduže jedan dan.. Ako bi se država oglasila, sigurno bi VW bio prinudjen isto da uradi i u Sloveniji i ostalim državama..
  • hatinger

    08.04.2018 14:33
    jbt, ispadne da cela slovenija vozi Folksvagen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.