Na današnji dan pre 75 godina poljski Jevreji digli ustanak u Varšavskom getu

Sirene za uzbunu oglasiće se danas u podne u Varšavi, a prolaznici će nositi hiljade narcisa od papira u znak sećanja na dan kad su pre 75 godina Jevreji krenuli u očajničku bitku protiv nacista u getu okupiranog glavnog poljskog grada.
Devetnaestog aprila 1943. nekoliko stotina jevrejskih boraca napalo je naciste, izabravši da je bolje da poginu boreći se nego da budu poslati u gasne komore Treblinke, logora u koji je nemački okupator poslao više od 300.000 Jevreja iz Varšave zatočenih u getu u neljudskim uslovima. 
 
Šef države će posetiti veliko jevrejsko groblje i prisustvovati službenoj ceremoniji pred spomenikom herojima iz geta.  Uporedo s tom ceremonijom, u nekadašnjoj jevrejskoj četvrti Varšave nekoliko antifašističkih organizacija priprema sopstvenu manifestaciju da pokažu kako se protive "političkom prisvajanju svečanosti".
 
Njihove pristaše marširaće do memorijalnog centra Umschlagplatz, mesta polaska vozova prema Treblinki. 
 
Tokom popodneva Fondacija Šalom predvidela je inauguraciju "stabla suza", vrbe čije lišće simbolizuje suze jevrejskih majki koje su se morale odvojiti od svoje dece kako bi bila spašena u vremenima Holokausta. 
 
No, najvidljiviji simbol za stanovnike Varšave biće narcisi na odeći, što je nova tradicija koja jača iz godine u godinu. 
 
"Približno 2000 dobrovoljaca deli ove godine narcise od papira u Varšavi, gotovo dvaput više nego prošle godine", izjavila je Marija Mosakovska, koordinatorka te akcije u Muzeju poljskih Jevreja Polin koji je pokrenuo projekat pre pet godina. Više od 120.000 cvetova trebalo bi da bude podeljeno u glavnom gradu Poljske. 
 
Više od hiljadu kulturnih institucija, biblioteka i škola u čitavoj Poljskoj pridružile su se tom projektu. 
 
"Izabrali smo narcis kao simbol te akcije jer je nekoliko godina na godišnjicu ustanka u getu Marek Edelman (jedan od legendarnih vođa ustanka, preminuo 2009.) redovno primao buket tog cveća od anonimne osobe a potom ga stavljao na spomenik herojima geta", objašnjava Mosakovska. 
 
Po boji i obliku, narcisi podsećaju na žutu zvezdu koju su Nemci nametnuli kao obaveznu za Jevreje tokom rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.