Kina demantovala smrt Đijang Cemina

Kineski državni mediji odbacili su danas kao čiste glasine informacije o smrti Đijang Cemina (84), bivšeg predsednika te zemlje i tvorca kineskog uspona, koje su se pojavile na internetu.
Kineski državni mediji odbacili su danas kao čiste glasine informacije o smrti Đijang Cemina (84), bivšeg predsednika te zemlje i tvorca kineskog uspona, koje su se pojavile na internetu. Vest o smrti Đijanga prvi su u sredu uveče objavili mediji iz Hong Konga, navodeći poverljive izvore. Prema nezvaničnoj verziji, Đijang je na lečenju u vojnoj bolnici u Pekingu.

Demanti je objavila agencija Sinhua, citirajući "autoritativne izvore", nakon nekoliko dana spekulacija o stanju čoveka koji je od Kine tokom 90-ih godina prošlog veka počeo da stvara globalnog igrača i ekonomskog giganta. Glasine su se pojavile nakon što se Đijang prošlog petka nije pojavio na proslavi 90-godišnjice Komunističke partije Kine, čiji je bio dugogodišnji generalni sekretar.

Korisnici interneta u Kini tvrde da su poslednjih dana blokirane sve pretrage koje sadrže Đijangovo ime. Pošto Đijang na kineskom znači reka, ilegalnim su proglašene i pretrage te reči. Cenzori su obrisali kineske blogove u vezi sa Đijangom i blokirali strane vesti o njegovoj navodnoj smrti.

Đijang Cemin je preuzeo vlast u Kini nakon gušenja studentskih demonstracija na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet