Pojačana bezbednost zbog godišnjice 11. septembra

U nedelju se navršava tačno 10 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, u kojima je poginulo oko 3000 ljudi.

U nedelju se navršava tačno 10 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, u kojima je poginulo oko 3000 ljudi.

 

Zbog opasnosti od toga da teroristi ovaj dan obeleže novim napadima, mere obezbeđenja su u mnogim zemljama podignute na viši nivo.

Ministar policije Ivica Dačić juče je najavio da će i u Srbiji biti povećana bezbednost. Sa druge strane stručnjaci kažu da je verovatnoća od terorističkih napada jako mala.

Zgrada Američke ambasada jedan od najobezbeđenijih objekata u Beogradu. Iako izgleda kao bunker u centru grada, i ona će, kao i druge amabsade, na dan terorističkih napada u Americi biti dodatno obezbeđena. U Centru za bezbednosne studije kažu da jer to logičan potez, ali se čude izjavama ministra policije, za koga kažu da zastrašuje građane .

U Srbiji postoje tri službe koje se bave prikupljanjem bezbednosnih podataka: BIA, VOA, VBA, dok se u slučaju pojave terorizma na terenu mogu angažovati dve usko specijallizovane jedinice: SAJ, PTJ, ali i žandarmerija koja radi visokorizična hapšenja ili Kobre, specijalna jedinica srpske vojske, zadužena, izmejdu ostalog i za obezbeđenje predsednika Srbije. Srpski obaveštajci sarađuju sa stranima u razmeni bezbednosnih podataka

Uz bivšu SFRJ vezuje se 20-ak terorističkih napada, od čega je oko polovine bilo na teritoriji zemlje, a ostala u konzulatima i ambasadama širom sveta. Jedan od najpoznatijih, dogodio se iznad čehoslovačkog neba 1972 godine, kada je eksplodirala bomba koju su ustaški teroristi podnetnuli u JATov avion DC-9. Tom prilikom pogunlo je 27 ljudi, a preživela samo stjuardesa Vesna Vulović.

  • Kolateralna šteta?????

    09.09.2011 19:36
    Tokom vazdušnih napada na Srbiju, koji su trajali bez prekida 78 dana, ubijeno je 3.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.
  • Aaaaa

    08.09.2011 18:01
    jel to neka proslava tamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.