VIDEO: Na kijevskom trgu osvetljena praznična jelka - prvi put po novom kalendaru

Jelka na kijevskom Trgu Svete Sofije, ispred istoimene crkve, prvi put je ove godine osvetljena 6. decembra, kada vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležavaju Dan svetog Nikole.
VIDEO: Na kijevskom trgu osvetljena praznična jelka - prvi put po novom kalendaru
Foto: Beta/AP
Ovo je prvi put da se Sveti Nikola slavi po novom, Gregorijanskom kalendaru.
To je promena koju je odobrio verski vrh u Ukrajini, kako bi se distancirao od verske prakse u Rusiji.
Lampice je simbolično uključio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, dodajući da je jelka finansirana iz privatnih donacija kako bi se omogućilo da državni novac bude izdvojen za vojsku.
 
  • комшиница

    07.12.2023 16:56
    Није ми јасно како то у једној секуларној држави, власт декретом донесе одлуку о промени преласка календара са јулијанског на грегоријански. Ову одлуку, подвлачим, је донела држава и потписао Зеленски. То је потпино ненормално. Да ли ће Зеленки можда одредити да његови сународници пређу са лунарног на соларно рачунање времена ? Они своје празнике рачунају по лунарном календару и ?
  • Vazd

    07.12.2023 13:41
    Tibi
    Datum proslave Bozica veze nema sa religijom, datum je usvojen samo i iskljucivo kao zamena za rimski praznik koji je padao na 25.12., te sam datum proslave Bozica nije vezan za religiju, vec za politiku.
    U 21. veku, ko od "starokalendaraca" predje na novojulijanski, jasno povlaci liniju i distancira se od starih vrednosti i prihvata zapadne vrednosti i obicaje kao superiornije, nazalost.
    Slavljenje Bozica po julijanskom kalendaru u Malorusiji, odnosno danas Ukrajini postoji vec 500 godina (od uvodjenja gregorijanskog kalendara), i NIKAKVE veze sa Rusijom nema i deo je tradicije ukrajinskog naroda, a ovako se pre svega rusi UKRAJINSKA tradicija, a ne ruska, kako bi se dokazali ovima koji im se podsmevaju...
    Daleko od toga da sam protivnik novojulijanskog kalendara, kalendar je stvar tehnickih stvari a ne religioznih ili daleko bilo politickih (sto je trenutno slucaj), te stoga bi sve pomesne Crkve trebale preci na novojulijanski kalendar, ali se razlog promene kalendara treba tako definisati, a ne iz razloga sto nece da slave na isti datum kad i Rusija, onda mi necemo slaviti 01.01. Novu Godinu jer je tad slave i Amerikanci, apsolutna budalastina...
  • Crnogorac NS

    07.12.2023 12:38
    Ovo je nepriznata crkva, odnosno priznao ju je samo Turski patrijarh Vartolomej, kao i Grčka crkva. A da bi bili priznati u pravoslavlju moraju sve crkve da ih priznaju što se nikad neće desiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.