"Trudnoća silovanjem je Božija volja"

Kandidat za američki Senat Ričard Mardok izazvao je buru izjavom da su trudnoće nastale kao posledica silovanja "nešto što je Bog nameravao da se dogodi".
Kandidat za američki Senat Ričard Mardok izazvao je buru izjavom da su trudnoće nastale kao posledica silovanja "nešto što je Bog nameravao da se dogodi".

On je na taj način branio svoje stavove o abortusu.

Demokrate su odmah osudile izjavu koja bi mogla da pokrene kontroverze tokom poslednje dve nedelje kampanje za predsedničke izbore na kojima će, po svemu sudeći, ženski birači imati presudnu ulogu.

Govoreći u debati u Senatu, Mardok je rekao da veruje da život počinje začećem i da je protiv abortusa u svim slučajevima osim kada je ugrožen život majke. "I sam sam se dugo borio sa samim sobom, ali sam na kraju shvatio da je život Božji dar i mislim da je život, čak i kada počne u tako užasnoj situaciji kao što je silovanje, nešto što je Bog hteo da se dogodi", kazao je on.

Lider Demokratske stranke u Indijani Den Parker odmah je odgovorio saopštenjem. "Kao katolik i protivnik abortusa zaprepašten sam i osramoćen zbog toga što Ričard Mardok veruje da je silovanje Božja namera", naveo je on. "Žrtve silovanja su žrtve strašnog nasilnog čina, a moj Bog nije nasilan. Zar to nije dovoljan dokaz da je Ričard Mardok ekstremista koji je potpuno izgubio dodir sa stanovnicima Indijane?", zapitao se on.

Pitanje abortusa bi zbog ovog slučaja moglo dospeti u centar napete predsedničke kampanje. To bi moglo ići na ruku aktuelnom američkom predsedniku Baraku Obami, koji je republikanskog rivala Mita Romnija optužio da ima ekstremističke stavove o pravima žena.

  • 30.10.2012 11:12
    NAZALOST
    Znate,najtuznija posledica svih nemilih dogodjaja kojih je sve vise u poslednjim decenijama,u vremenu kad covecanstvo navodno napreduje,u mom licnom dozivljaju svega ruznog je to sto takve i slicne monstruozne izjave i strasni dogadjaji kod mene vise ne izazivaju nevericu i iznenadjenje,cak sta vise toliko su uobicajene da ih shvatam kao kad mi komsija kaze "dobar dan" u prolazu,a iznenadjuju me lepe vesti i humani gestovi pojedinaca i raznih organizacija kojih je nazalost premalo u ovom ruznom razdoblju ljudske istorije,a navodno najnaprednijem do sad,to je po meni uzasno porazavajuca istina da smo sebi kao ljudska bica dopustili da postanemo apaticni na nesrecu i zlo oko nas,sve dok ne zakuca na nas vrata,mislim da vise kao rasa ne zasluzujemo imenicu covek ili human!
  • Andrija Šrek

    24.10.2012 14:10
    ...
    Bolesnik.
    Ali nemojte likovati, ubrzo nas to i ovde kod nas čeka...
  • Danica

    24.10.2012 13:11
    Šta reći...
    Bilo bi lepo pitati žene koje su ostale trudne nakon silovanja da li misle da je to bio dar od Boga ili nešto drugo.
    O gospodinu koji je dao gore pomenutu izjavu mogu reći samo da je dobro što je kandidat u Americi a ne u Srbiji! Jel to znači da silovatelje ne treba onda ni kažnjavati?!Jel silovanje izjednačeno sa Božijim delom?!
    Jel na njih treba da se ugledamo?!
    Skandalozno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.