Danas svečana inauguracija pape Franje

U Vatikanu će danas biti upriličena ceremonija ustoličenja 266. poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje.
U Vatikanu će danas biti upriličena ceremonija ustoličenja 266. poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje kojoj će prisustvovati brojne crkvene i državne delegacije među kojima i delegacija Srbije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu.

Inauguraciji pape Franje, naslednika Benedikta XVI koji je svojevoljno abdicirao poslednjeg dana februara, prisustvovaće predstavnici 180 država među kojima potpredsednik SAD Džozef Bajeden, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednica Brazila Dilma Rusef, predsednik Meksika Enrike Penja Nieto, predsednik EU Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manul Barozo, španski premijer Marijano Rahoj...

U Vatikanu se očekuje i dolazak predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji ima zabranu ulaska u zemlje Evropske unije, ali ne i u suverenu državu Vatikan. Praktikujući katolik 89-godišnji Mugabe je i ranije posećivao Vatikan, a poslednji put je to bilo 2011. godine, prilikom beatifikacije pokojlnog papa Jovana Pavla II.

Iz regiona ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati, predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović, kao i hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić. Najavljen je i dolazak britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa, španske kraljice Sofije i prestolonaslednika Filipa, kao i belgijskog kalja Alberta Drugog i kraljice Paole.

Prvi put u poslednjih gotovo hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovaće vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava. Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) predstavljaće arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i Južno-centralno američke, a Rusku pravoslavnu crkvu "drugi čovek" te crkve, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove.

Inače, stupanje pape na tron svetog Petra je samo formalan i ceremonijalan čin koji nema crkvenopravno značenje. Ceremonija će biti obavljena na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji , međutim, neće prisustvovati inauguraciji.

U Rim su već počeli da stižu zvanice, a prva među njima je predsednica Argentine, sunarodnica novoizabranog pape Kristina Fernandes Kirhner sa kojom je papa Franja sastao u svom privremenom stanu u Rimu. Papa Franja je rođen u Buenos Ajresu u šestočlanoj porodici iseljenika iz Italije.

Kao kardinal Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo je, naime, imao često veoma zategnut odnos sa Kirhnerovom uglavnom zbog gej brakova i zakona o abortusu. Papa Franja, od kojeg se mnogo očekuje jer na mesto lidera katolika dolazi u vreme kada Crkvu potresaju različiti skandali - od pedofilskih do "Vatiliksa", odnosno curenja poverljivih informacija iz Vatikana - u svetu je dočekan kao skroman čovek koji će se zalagati za siromašne.

I njegovo ime, koje je prema sopstvenim rečima uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizuje njegovu nameru da svoj pontifikat posveti upravo tom sloju ljudi. Skromnošću je osvojio srca mnogih, ali ipak nije mogao da pobegne od kritika zbog nerazjašnjenih okolnosti njegovog delovanja u vreme brutalnog argentinskog "prljavog rata" kada je, kako se tvrdi, bio blizak tadašnjem režimu. Vatikan je, međutim, to više puta demantovao.

Lider 1,2 milijarde svetskih katolika, prvi papa jezuita, biće svečano ustoličen u na Trgu svetog Petra, a gradske vlasti očekuju da će tom događaju prisustvovati gotovo million ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).