Rekordne vrućine na zapadu SAD - 51 stepen

Zapad SAD je na udaru vrelog talasa, a temperature od skoro 51 stepen Celzijusa, koliko je izmereno u pustinji u Kaliforniji, prete da dostignu novi rekord.

Zapad SAD je na udaru vrelog talasa, a temperature od skoro 51 stepen Celzijusa, koliko je izmereno u pustinji u Kaliforniji, prete da dostignu novi rekord.

U Feniksu u Arizoni živa u termometru je dostigla 47. podeljak, temperature su u celoj oblasti za oko 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, a meteorolozi prognoziraju da će se velike vrućine nastaviti tokom celog vikenda.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na velike vrućine za nekoliko delova regiona, uključujući Las Vegas, a temperature u Dolini smrti u Kaliforniji će, kako se očekuje, dostići 53. podeljak na Celzijusovoj skali tokom vikenda. Najviša temperatura vazduha ikada zabeležena na Zemlji je 57 stepeni, koliko je izmereno upravo u ovoj oblasti 10. jula 1913. godine.

Gradovi u regionu otvaraju centre za hladjenje, dok zvaničnici strahuju da bi vrućina mogla da poremeti vazdušni saobraćaj, jer visoke temperature mogu da ugroze poletanje aviona. Većina velikih aviona može da poleti na temperaturama do 52 stepena Celzijusa, ali bi i do sada izmerene temperature mogle da utiču na poletanje, navode zvaničnici.

Lokalno stanovništvo sve više vremena provodi u zatvorenim prostorijama, budući da se, kako kažu, napolju teško diše, a kupovinu uglavnom obavljaju noću.

Američka pogranična služba povećala je broj osoblja u okviru spasilačkih ekipa koje će dežurati ovog vikenda, jer se strahuje od povećanja broja slučajeva iznurenosti osoba koje ilegalno pokušavaju da peške predju američko-meksičku granicu. Najmanje sedmoro imigranata pronadjeno je mrtvo u pustinji u Arizoni prošle sedmice.

  • ns

    30.06.2013 09:13
    Igrala se deca
    igre "klimatske promene"
  • lokalna

    29.06.2013 14:48
    vrucine
    geoinzenjering ti je cudo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.