Snouden uskoro napušta moskovski aerodrom?

Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden mogao bi da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" u narednih nedelju dana, izjavio je u sredu ruski advokat Anatolij Kučerena, dodavši da će on zasad ostati u Rusiji.
Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden mogao bi da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" u narednih nedelju dana, izjavio je u sredu ruski advokat Anatolij Kučerena, dodavši da će on zasad ostati u Rusiji.


Snouden je u utorak podneo zahtev za privremeni azil u Rusiji, kako je i najavio aktivistima za ljudska prava u petak da bi potom pokušao da pronađe način da legalno otputuje u Južnu Ameriku.

U međuvremenu, mediji spekulišu da bi zbog "afere Snouden" mogla da bude dovedena u pitanje poseta Moskvi predsednika SAD Baraka Obame planirana za septembar.

Advokat Kučerena, koji pomaže Snoudenu u vezi sa zahtevom za azil, očekuje da će on zasad ostati u Rusiji, preneo je Rojters.

On je u intervjuu TV stanici RT rekao da se njegov klijent plaši "mučenja i egzekucije" u SAD i da je spreman da ispuni zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi dobio privremeni azil u Rusiji.

"To je važno pitanje jer verujem da Putin razume da postoje državni interesi i da postoje ljudska prava. Ukoliko se sve to izvaga i premeri, naravno da ljudska prava imaju prednost. Ona moraju da budu važnija", navodi ruski advokat, specijalizovan za ovu oblast.

"Rusija ima human pristup u rešavanju ovog pitanja. Putinov zahtev da se poštuju SAD i sveukupni stav Rusije pokazuju da zemlja ima dobre namere prema SAD", rekao je Kučerena. On je naveo i da ovaj slučaj ovoliko traje, jer Snouden nije znao šta da radi.

Snouden je, kako navodi njegov advokat, rekao ruskoj službi za migracije da se plaši za svoj život, da strahuje od torture i čak egzekucije.

"A, to što on kaže deluje jako uverljivo jer SAD i dalje sprovode smrtnu kaznu i mučenja", navodi Kučerena i dodaje da je iz tog razloga potrebno da mu se odobri privremeni azil.

On je ocenio da bi to bio humani čin i da američka vlada ne bi to mogla da smatra neprijateljskim postupkom jer SAD "moraju da shvate da je pojedincu, koji se nađe u okrutnim životnim okolnostima, potrebna zaštita i utočište u zemlji u kojoj se nalazi".

Advokat je rekao da se Snouden, posle dugih razgovora koje su vodili, odlučio da zatraži privremeni azil u Rusiji jer procedura u tom slučaju traje tri meseca, dok bi za dobijanje statusa političkog azilanta mogla da traje pola godine. Privremeni azil može da se produži na godinu dana i, po isteku, na još godinu dana.

On je objasnio da bi Snoudenu, dok traje obrada njegovog zahteva za privremeni azil, ruske vlasti mogle da izdaju odgovarajuća dokumenta koja bi mu omogućila izlazak iz tranzitne zone aerodroma.

U slučaju odobravanja azila, Snouden bi dobio izbegličku legitimaciju na godinu dana koja bi mu dala "sva prava i privilegije" ruskog građanina.

Advokat navodi i da ne postoji zakon koji bi Rusiju primorao da izruči Snoudena američkim vlastima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu izjavio da su bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama važniji od "aktivnosti tajnih službi", što se odnosi na pitanje bivšeg saradnika CIA.

Na pitanje da li će "afera Snouden" baciti senku na američko-ruski samit planiran za septembar u Moskvi, Putin je novinarima odgovorio: "Moje je mišljenje da su bilateralni odnosi daleko važniji od razmirica oko aktivnosti tajnih službi", prenela je agencija Reuters.

Bela kuća zasad ne želi da komentariše medijske navode da je zbog afere oko Snoudena u pitanje došla poseta američkog predsednika Baraka Obame Moskvi, planirana za septembar, navodi agencija AP.

  • Bankar

    17.07.2013 20:07
    Hladni rat
    SAD vode hladni rat gde god ne smeju Vojno. Odbijanje posete Obame jos je jedan dokaz da se njihova suradnja svodi samo na poslusnost. >Necu te toci ako ces mi ljubiti stopala< to je parola i sistem politickog delovanja prema svakome gde postoji i najmanji segment interesa.
  • 17.07.2013 19:27
    Da je obrnut slučaj, amerikanci ne bi brenzali 2% šta neko drugi pa makar i rusi hoće. Amerikanci su polusvet na kvadrat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.