Obama od sutra u poseti Evropi

Američki predsednik Barak Obama sutra stiže u Evropu, gde će tokom sledeće nedelje posetiti Varšavu, Brisel i Pariz, a očekuje se da će tom prilikom ponovo ukazati na protivljenje SAD potezima Rusije tokom ukrajinske krize.
Američki predsednik Barak Obama sutra stiže u Evropu, gde će tokom sledeće nedelje posetiti Varšavu, Brisel i Pariz, a očekuje se da će tom prilikom ponovo ukazati na protivljenje SAD potezima Rusije tokom ukrajinske krize.

Sukobi Istoka i Zapada zbog pripajanja Krima Rusiji verovatno će biti u fokusu čitave Obamine turneje, tokom koje će on posetiti Poljsku, prisustvovati Samitu sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Belgiji i proslavi 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Očekuje se da bi tokom obeležavanja Dana D u Francuskoj moglo da dođe do potencijalno neprijatnih susreta između Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina, čiju je vladu poslednjih meseci Obama pokušavao da izoluje u svetu zbog ukrajinske krize.

Američki predsednik će se tokom svog boravka na evropskom tlu takođe susresti sa liderima Evropske unije, koji se još oporavljaju od šoka koji je izazvalo jačanje desnice na izborima za Evropski parlament, održanih u nedelju 25. maja.

U Poljskoj će Obama prisustvovati proslavi 25 godina od prvih slobodnih izbora posle pada komunizma. "Veoma je moćno podsetiti se kako je poljska demokratija odnela pobedu", izjavio je Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Ben Rouds.

"Predsednik će tom prilikom razmotriti aktuelnu situaciju i potrebu da SAD i Evropa zauzmu isto stajalište kad je reč o bezbednosti u istočnoj Evropi, kao i da podrže demokratske vrednosti i sve one koji teže tim vrednostima. Na tu neophodnost posebno ukazuju dogadaji u Ukrajini poslednjih meseci", istakao je Rouds.

Obama će se u Varšavi prvi put susresti sa novoizabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, kojem će, kako se očekuje, izraziti podršku u naporima da svoju zemlju izvuče iz političke i ekonomske krize.

  • Animator

    01.06.2014 12:21
    Putin ga pojeo...
    ...za doručak pa sad spasava što se spasti može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.