Šteta od poplava u Bosni 2 milijarde evra

Za sanaciju štete od poplava u BiH biće potrebno dve milijarde evra, zaključeno u izveštaju o proceni štete vlasti BiH, uz podršku EU, UN i Svetske banke.

Za sanaciju štete od poplava u BiH biće potrebno dve milijarde evra, zaključeno u izveštaju o proceni štete vlasti BiH, uz podršku EU, UN i Svetske banke.

Portparol Delegacije EU u Sarajevu Endi Makgafi rekao je da su najveća oštećenja zabeležena u infrastrukturi, posebno u kontroli reka i rečnih tokova, transportnoj komunikaciji i na poljoprivrednim dobrima.

On je istakao da će tačni i potpuniji podaci biti poznati nakon što se urade dodatne provere u segmentu poljoprivrede, stambenog sektora i finansija, ali da se ne očekuje promena kada se radi o sumi od dve milijarde evra.

Privreda u BiH nije beležila značajniji rast ranije, a sada nakon poplava će uslediti dodatni pad, upozorio je Rikardo Zapata Marti, vodja tima i koordinator izrade procene posledica šteta od poplava u BiH.

"Očekuje se veći trgovinski deficit, fiskalni deficit i sve će to uzrokovati finansijski jaz. S druge strane postoje mogućnosti ako se bez odlaganja krene s radom na oporavku, da se povrati stopa rasta razvoja. Praksa je pokazala da se nakon nesreća može beležiti i rast ekonomije", rekao je Zapata Marti.

Štete u Brčko distriktu iznose oko 60 miliona evra, dok su štete u Federaciji i Republici Srpskoj podjednako procenjene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.