SAD izručuju nacistu posle šest decenija provedenih u SAD

Zbog sumnje da je povezan sa smrću stotina hiljada muškaraca, žena i dece u nacističkim koncentracionim logorima, Nemačka traži izručenje 89-godišnjeg Johana Hansa Brejera iz američke države Pensilvanije.
Zbog sumnje da je povezan sa smrću stotina hiljada muškaraca, žena i dece u nacističkim koncentracionim logorima, Nemačka traži izručenje 89-godišnjeg Johana Hansa Brejera iz američke države Pensilvanije.

Brejera su američke vlasti uhapsile juče u njegovom domu u Filadelfiji pod optužbom da je bio stražar u logorima Aušvic i Buhenvald.

Nemačka je prethodno objavila nalog za njegovo hapšenje, saopštio je američki sudija Timoti Rajs kada se Brejer pojavio pred sudom u Filadelfiji.
Nemačka ga tereti da je pomogao i doprineo ubijanju 216.000 Jevreja.

Optužnica ga tereti po 158 tačaka za zaveru u izvršenju ubistva, a svaka tačka predstavlja jedan voz pun zatvorenika iz Mađarske, Nemačke i Čehoslovačke koji su ubijeni u dva logora. Brejer je emigrirao u SAD 1952 godine.

Odbrana Brejera navela je da je njihov klijent suviše slab da bi bio u pritvoru do suđenja i odluke o eventualnoj ekstradiciji Nemačkoj. Brejer pati od blagog oblika demencije i ima srčane probleme pošto je prethodno pretrpeo infarkt, rekao je njegov advokat Denis Bojl.

Sudija Rajs je, međutim, zaključio da pritvorski centar ima uslove da brine o Brejeru. Efraim Zurof, šef Centra Simon Vizental u Jerusalimu, rekao je da se nada da neće biti prepreka za izručenje Brejera kako bi mu se sudilo u Nemačkoj.

  • bole

    19.06.2014 15:34
    koja pravda? Gade mi se Amerikanci i njihova "pravda"
  • NSgusztav

    19.06.2014 14:24
    Kakva sprdnja
    2014 otkrivaju zločinca iz 2 sv. rata?!
  • Сремац

    19.06.2014 12:16
    Америчке перверзије
    Амери увек бирају моменат кад ће "шокирати" свет.Као нису знали за тог швабу да живи у Пенсилванији.Не и нису,које перверзије,мука ми је.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet