Ruski opozicionari osuđeni na po četiri godine zatvora

Moskovski sud osudio je danas ruske opozicione lidere Sergeja Udaljcova i Leonida Razvožajeva na zatvorske kazne od po četiri i po godine zbog podsticanja nareda.
Moskovski sud osudio je danas ruske opozicione lidere Sergeja Udaljcova i Leonida Razvožajeva na zatvorske kazne od po četiri i po godine zbog podsticanja nareda.

Kako je naveo sud, zatvorska kazna usledila je zbog podsticanja "masovnih nereda" uoči inauguracije Vladimira Putina za predsednika 2012. godine.

Sudija Aleksander Zamašnjuk rekao je da je krivica Udaljcova i Razvožajeva za pripremanje nereda u Moskvi i drugim regionima Rusije "potpuno dokazana".

Tužilaštvo je za dvojicu lidera protesta zatražilo osmogodišnju zatvorsku kaznu u kaznenoj koloniji zbog organizovanja okupljanja 6. maja 2012, koje je vlada opisala kao nerede, kao i za planiranje širih nereda širom Rusije.

Pristalice dvojice osuđenika okupili su se ranije danas u blizini suda držeći transparente sa protestnim porukama protiv sudskog procesa i uzvikujući protestne slogane.

Udaljcov, žustar govornik obrijane glave koji je prilikom izricanja presude bio kompletno odeven u crno, bio je jedan od najistaknutijih lidera opozicionog pokreta koji je organizovao gradske proteste protiv Putina tokom zime 2011-2012.

Razvožajev, bliski saradnik jednog člana parlamenta koji je kritički nastrojen prema Putinu, kaže da je otet u Ukrajini, prokrijumčaren u Rusiju i prisiljen da potpiše priznanje, koje je kasnije opovrgao.

Policija je pritvorila više od 400 ljudi, a desetine policajaca je povređeno u sukobima maja 2012. nakon što je policija ograničila okupljanje na Bolotnom trgu, preko puta Kremlja.

  • 24.07.2014 22:02
    Тако се то ради са петоколонашима и рекакцијом!
  • makijaveli

    24.07.2014 20:41
    presija
    Oprobani sistem KGB-a na delu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.