Norveška: Pretnja islamista, zatvoren Jevrejski muzej

Grupa militantnih islamista koji planiraju da izvedu napade u zapadnim zemljama krenuli su iz Sirije, verovatno put Norveške, saopštila je danas norveška policija, koja već drugi dan sprovodi pojačane mere bezbednosti posle saznanja o mogućem terorističkom napadu.
Grupa militantnih islamista koji planiraju da izvedu napade u zapadnim zemljama krenuli su iz Sirije, verovatno put Norveške, saopštila je danas norveška policija, koja već drugi dan sprovodi pojačane mere bezbednosti posle saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Norveška policija je od juče raspoređena na lokacijama visokog rizika, uključujući aerodrome i železničke stanice, nakon što je obaveštajna jedinica u četvrtak saopštila da ima pouzdane informacije da bi se ta evropska država u narednim danima mogla naći na meti terorista.

Norveške vlasti, takođe, su odlučile da zatvore Jevrejski muzej u Oslu.

"Kao potencijalna meta, doneli smo tu odluku... Ne možemo rizikovati živote zaposlenih i posetilaca", rekao je pomoćnik upravnika muzeja Rolf Kiršner.

"Imamo saznanja da je grupa boraca napustila Siriju s namerom da izvede teroristički napad na Zapadu a Norveška se posebno pominje među njihovim metama", rekao je Jon Fitj Hofman, glavni analitičar Policijske bezbednosne službe u današnjem intervjuu za TV2. On nije rekao kakva je veza tih islamista s Norveškom, odnosno da li su možda pripadnici tamošnje muslimanske zajednice.

Policija je ranije saopštila da je najveća pretnja norveškoj naciji mala grupa ekstremista s borbenim iskustvom iz sukoba širom sveta i da je proteklih godina do 50 državljana Norveške putovalo u Siriju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.