Neće biti referenduma o ćirilici u Hrvatskoj

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu sa Ustavom te zemlje.
Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu sa Ustavom te zemlje.

Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zahtev za raspisivanje referenduma podnela je građanska inicijativa Štab za odbranu hrvatskog Vukovara.

Taj Štab koji okuplja uglavnom udruženja branitelja, predao je Saboru krajem prošle godine oko 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o pravima nacionalnih manjina, po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva u nekoj sredini.

Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Upravo je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bilo povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Iz hrvatske vlade, koju vodi koalicija levog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića, više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da referenduma o ćirilici neće biti bez obzira na to koliko je potpisa prikupljeno.

Danas je saopšteno i da su protiv 22 ratna veterana podignuti optužni predlozi zbog nasilnog skidanja dvojezičnih ploča sa ćiriličnim natpisima sa državnih institucija u Vukovaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet