Potpisan dogovor o prekidu vatre u Ukrajini

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine od 18 sati potpisali su u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR).

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine od 18 sati potpisali su u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR).

Rojters prenosi da je potpisivanje sporazuma potvrdio i ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ne iznoseći detalje, on je naveo da je u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre, navodeći da mora postojati "efikasna međunarodna kontrola" primirja.

Agencija Interfaks-Ukrajina prethodno je javila da je protokol sa 14 tačaka potpisan na sastanku Kontakt grupe u kom učestvuju predstavnici Kijeva, DNR i LNR, uz učešće OEBS-a, koji se održava u glavnom gradu Belorusije, Minsku.

"Potpisan je protokol o prekidu vatre od 18 sati u petak. Protokol se sastoji od 14 tačaka i uključuje sve aspekte kontrole, razmene zarobljenika i druga pitanja", rekao je toj agenciji izvor blizak pregovorima.

Obama: Primirje da se dokaže

"Pozdravljamo primirje ali smo skeptični. To se mora dokazati na terenu", rekao je američki predsednik Barak Obama.

On smatra da je do primirja došlo pre svega zbog zapadnih sankcija Rusiji. "Imamo primirje samo zato što smo uveli sankcije Rusiji i koliko znam naše evropske kolege dogovaraju nove sankcije", rekao je Obama.

Lugansk ne odustaje od otcepljenja

Proruski pobunjenici i dalje žele otcepljenje od Ukrajine, uprkos prekidu vatre, izjavio je predstavnik samoproglašene republike Lugansk Igor Plotnicki.

"Spremni smo na prekid vatre koji su dogovorile dve strane, ali to ne znači da smo odustali od namere da se otcepimo od Ukrajine. To (prekid vatre) je neophodna mera kako bi se zaustavilo krvoproliće", rekao je Plotnicki.

  • 06.09.2014 02:56
    Руси опет разбили фашисте! Браво!
  • Y

    06.09.2014 02:53
    Onome s minusom.
    Ko je potpisao sporazum o prekidu vatre? Predsednik kijevske hunte Porošenko, s jedne strane, i predstavnici DNR i LNR, s druge strane. Prekid vatre, i sprovođenje sporazuma, nadgledaće OEBS na tri stabilna punkta, i sa dve mobilne ekipe. Gde je tu Rusija (kao, makar i formalno, učesnik u sukobu)? "Volim" kad neupućeni, a ostrašćeni, komentarišu komentare. To je dokaz kako je demokratija, u današnjem poimanju, čista fikcija, pošto prosti zbir glasova zamenjuje s istinom.
  • Y

    05.09.2014 18:55
    Obama, zašto stalno lažeš?
    Možda je do prekida vatre došlo zato što ukrajinske snage trpe poraz za porazom? Ili da bi se prekinulo strašno krvoproliće i besmisleno uništavanje gradova? Ili i zbog jednog i zbog drugog? Svakako nije zbog sankcija Rusiji. A nove sankcije RU, od strane EU - zbog čega, kada se više ne puca? (Barem trenutno.) Jasno je da sankcije EU ne nanose štetu samo RU, negi i privredama EU. Ne insistiraš li na tome, crni predsedniče (ne mislim na boju kože), ne bi li EUR i dalje gubio na vrednosti u odnosu na US$?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.