Papa Franja ukida latinski

Latinski više neće biti službeni jezik prilikom svetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, odlučio je papa Franja i na taj način povukao još jedan potez u modernizaciji Katoličke crkve.
Latinski više neće biti službeni jezik prilikom svetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, odlučio je papa Franja i na taj način povukao još jedan potez u modernizaciji Katoličke crkve.

Informaciju o ukidanju latinskog na početku prvog radnog dana dvonedeljnog zasedanja, poznatog kao sinoda, na kojem će oko 200 biskupa iz celog sveta raspravljati na temu porodice.

Prema njegovim rečima, službeni jezik sinoda ubuduće će biti italijanski.

Za razliku od pape Franje, njegov prethodnik Benedikt XVI bio je veliki ljubitelj latinskog i pre dve godine je osnovao novi odsek za promovisanje tog jezika u Rimokatoličkoj crkvi.

Kada je u februaru 2013. objavio da se povlači, a bio je prvi papa u prethodnih 600 godina koji je to učinio, svoju izjavu je pročitao upravo na latinskom i u sobi za konferencije ga je razumela samo jedna novinarka.

Latinski će, ipak, ostati službeni jezik crkve i koristiće se kao referentni jezik za prevod važnih dokumenata na moderne jezike.

  • 07.10.2014 07:36
    Tako je, pankeru!
  • NS

    07.10.2014 06:18
    Ukinuo je latinski zato što je jezik težak i 100% mu je mrsko da ga govori. To nije razlog za ukidanje jezika. Kao neko ko je učio i savremene i klasične jezike, smatram ovo ishitrenom odlukom, tim više što ne vidim u tekstu da je iko od biskupa to podržao (ili osporio) što znači da je odluka doneta samoinicijativno.
    Moje lično mišljenje je da 'ovaj papa' nije dorastao tituli koju nosi.
  • Aleksandar

    07.10.2014 05:14
    NApustili su oni i Boga
    NApustili su oni i Boga samo još nisu obnarodovali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).