Ostavka predsednika Univerziteta zbog plagijata

Predsednik Briselskog slobodnog univerziteta (ULB), jednog od najprestižnijeg u Belgiji, podneo je ostavku, pošto je u obraćanju povodom početka školske godine koristio navode iz govora bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka, na citirajući autora.

Predsednik Briselskog slobodnog univerziteta (ULB), jednog od najprestižnijeg u Belgiji, podneo je ostavku, pošto je u obraćanju povodom početka školske godine koristio navode iz govora bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka, na citirajući autora.

"Svestan negativnog imidža koji danas šteti našem univerzitetu, doneo sam odluku, u interesu institucije, da podnesem ostavku na mesto predsednika upravnog odbora Univerziteta", naveo je Alen Delšambr u pismu upućenom čitavoj univerzitetskoj zajednici ULB.

Skandal je izbio u četvrtak, kada je više belgijskih medija prenelo da je govor koji je predsednik ULB održao povodom početka nove akademske godine, 19. septembra, bio "plagijat". Tekst je navodno sadržao od reči do reči govor Žaka Širaka iz 2003. godine - "Umetnik daje životu ono što svetu daje čar, smisao i lepotu". Delšambr, inženjer po obrazovanju, u govoru je koristio i izvode iz govora aktuelne ministarke zdravlja Marisol Turen i bivše ministarke kulture Oreli Filipeti.

Portparol ULB tada je objasnio da govor nije pisao Delšambr već njegov saradnik i da predsednik nije znao da je "tekst inspirisan citatima drugih osoba". Delšambr se potom izvinio, otpustio saradnika i ocenio da je incident "završen". Kritike su se, međutim, nastavile, pogotovo zbog toga što taj univerzitet oštro kažnjava studente autore plagijata.

ULB je osnovan 1834, na njemu uči oko 25.000 studenata i ima 3.000 zaposlenih, a među profesorima je i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2013. Fransoa Englert.

  • moler rock'n'roller

    07.10.2014 13:07
    Džaba ste krečili
    Ovde nema ko da se prepozna i ovu vest shvati pravilno...a i ne želi da nas obraduje.
  • 07.10.2014 12:35
    Nista cudno. I Mica (sa Megatrenda) je podneo ostavku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).