VIDEO: "Kontejner izazov" u Ukrajini: Političare ubacuju u kante

Dvanaest ukrajinskih političara i lokalnih funkcionera završilo je u kontejnerima.
Dvanaest ukrajinskih političara i lokalnih funkcionera završilo je u kontejnerima.

Loše je vreme da se bude političar u Ukrajini, piše britanski "Telegraf". Pored sukoba na istoku zemlje, "gasnog rata" sa Rusijom i parlamentarnih izbora, političarima muke zadaje i "izazov kontejnera".

Od početka septembra tuce poslanika, gradskih funkcionera i drugih zvaničnika optuženih za zloupotrebu službenog položaja izvedeno je na ulicu i ubačeno u kontejner od strane maskiranih osoba, često pripadnika Desnog sektora.

Cilj tog popularno nazvanog "izazova kontejnera" jeste da se političari javno ponize i kazne zbog korupcije i kriminala tokom vladavine prethodnog režima. Kritičari, međutim, ističu da je ovakvo vršenje "pravde" samo jedan korak od linča. Glavni problem je što su, kako kažu u Desnom sektoru, na funkcijama još uvek kriminalci, a ideje Majdana nisu primenjene.

Deo Desnog sektora iz Odese je došao na ideju o ubacivanju političara u kontejnere prošlog meseca, kada su najpre Olega Rudenka optužili za korupciju i ubacili u kantu za smeće. Uskoro su pripadnici organizacije širom zemlje počeli da čine istu stvar svim poslanicima koji se povezuju sa prethodnim režimom.

Nestor Šufrič, još jedan poslanik iz Janukovičeve Partije regiona, završio je u bolnici nakon što su njegov miting prekinuli demonstranti u Odesi. Policija i telohranitelji uspeli su da ga izvuku iz autobusa pre nego što je gomila uspela da ga ubaci u kontejner. Na video-snimku se vidi da su ga pretukli pre nego što je uspeo da pobegne.

Više nisu samo nekadašnje pristalice Viktora Jaukoviča u opasnosti. Tako je u izazovu "stradao" i doktor jedne bolnice u gradiću Telebovja.

Jedan od lidera Desnog sektora kaže da se, ipak, možda otišlo predaleko, a ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je uputio apel da se prekine sa ubacivanjem političara u kontejnere.

  • pier

    08.10.2014 08:11
    nacizam na delu
    malo se bolje informisite, nista nije tako naivno u ovoj prici . . vrlo selektivno se biraju politicari koji zavrsavaju u kontenjerima. . to su po pravilu ljudi koji govore ruski kao maternji. . akciju sprovode oni koji velicaju nacisticke zlocine
  • 07.10.2014 21:05
    Toooo! Ja bih dodao i SNS botove i DS aktiviste.
  • Branko

    07.10.2014 20:14
    Fasisticka rulja koristi iste metode kao njihovi predhodnici u Nemackoj pred Drugi svetski rat. Mozda ih jos ne trpaju u logore, ali sve ostalo im je dozvoljeno dok njihovi mentori tome jos pokusavaju da daju i neku humoristicnu notu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).