Beograđanin pomaže obolelima od ebole

Nikola Jovanović je mesec dana angažovan kao volonter Međunarodnog Crvenog krsta i pomaže ugroženima od ebole. Posle Kenije i Filipina, stigao je do Sijera Leonea, gde globalnu pretnju gleda izbliza.

Nikola Jovanović je mesec dana angažovan kao volonter Međunarodnog Crvenog krsta i pomaže ugroženima od ebole. Posle Kenije i Filipina stigao je do Sijera Leonea, gde globalnu pretnju gleda izbliza. Organizuje transport lekova, hrane i opreme ugroženima.

Humanitarna katastrofa – radno je okruženje Beograđanina Nikole Jovanovića. Posle Kenije i Filipina stigao je do Sijera Leonea, gde globalnu pretnju gleda izbliza. Tamo organizuje transport lekova, hrane i opreme ugroženima.

Nikola Jovanović kaže da je strah sastavni deo života, ljudi su uplašeni, ali su vrlo brzo prihvatili pravila ponašanja, tako da se stanje poboljšava. "Zapadni mediji u Evropi i drugim delovima sveta prikazuju mnogo negativniju i dramatičniju sliku nego što je ovde, dakle mi se ne susrećemo sa mrtvim telima na ulici", kaže Jovanović.

Situaciju otežavaju lokalni običaji koji podrazumevaju kontakt sa pokojnikom, čije je telo izvor zaraze. Zato se i sahrane obavljaju po strogo kontrolisanim procedurama. U Sijera Leoneu angažovano je 70 Nikolinih kolega iz sveta i 500 lokalnih volontera i nijedan nije zaražen virusom. Kante sa hlorom koji ubija ebolu postavljene su po gradu, a posle šest po podne ne napušta se baza.

Jovanović kaže da su mere predostrožnosti neophodne svaki put kad ulazite ili izlazite iz javne ustanove, čak i na auto-putu postoje "ček pointi", gde se meri temperatura. "Nama pet do sedam puta dnevno u proseku mere temperaturu, ne samo nama već svima koji se kreću unaokolo", priča Nikola.

Svetski stručnjaci priznaju da nisu imali predstavu kakve će razmere imati ebola, a sve oči uprte su u najveća žarišta – Gvineju, Liberiju i Sijera Leone. U tom regionu preminulo je više od 4.000 ljudi, a zaraženo je 9.000.

  • 12.10.2014 21:10
    Ima nade za poveci plac ispred EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).