Džihadisti zarobili oko 2.500 žena

Islamska država u zatočeništvu drži oko 2.500 žena i devojčica, otetih posle avgustovskog "blickriga" na severu Iraka.
Islamska država u zatočeništvu drži oko 2.500 žena i devojčica, otetih posle avgustovskog "blickriga" na severu Iraka.

Više od dva meseca pošto su ih džihadisti Islamske države zarobili, žene Jazida se prisiljavaju na prelazak u islam i udaje, silovanja i nasilje, tvrde aktivisti Hjuman rajts voča. Oni su razgovarali sa 76 Jazida koji su pobegli u irački Kurdistan, kao i sa dve zatočene žene i sa šesnaestoro koji su uspeli da pobegnu islamistima.

Svedoci tvrde da pripadnici IS biraju žene među zarobljenima za "svoju ličnu upotrebu". "Ti si moja", seća se reči "krupnog bradatog čoveka", tinejdžerka, koja se zove Adli. Ona je odvedena u Faludžu, gde je batinama primorana da se "preda". Pošto je uspela da pobegne od svog mučitelja, i krila se tri nedelje, Adli je uspela da se domogne teritirije pod kontrolom Kurda.

Iako je navela lokacije i prisustvo drugih zatvorenika, samo je izokola spominjala seksualno nasilje. "Koliko god smo mogle, branile smo se od dodirivanja", rekla je Adli i istakla da su sve radili na silu.

Istražitelj Hjuman rajts voča Tirana Hasan napominje da povratak tih žena u matične zajednice predstavlja još jedan rizik za njih. Prema njenim rečima, najveći tabu kod Jezida nije biti zarobljen, već seksualno napastvovan. "Jezidi su mala, konzervativna zajednica, i žene će učiniti sve da ne bi bile izopštene od svoje zajednice. Nevinost je veoma važan koncept", ističe Hasanova.

Portal Vajs njuz navodi i slučaj 15-godišnje Revše koja je rekla istražiteljima da je držana u zatočeništvu tri nedelje pre nego što je zajedno sa 200 žena transportovana u sirijski grad Raku. Dva dana pošto je stigla u Raku, prodata je jednom islamisti, zajedno sa svojom 14-godišnjom sestrom. Palestinac, pripadnik IS, rekao joj je da ga je koštala hiljadu dolara. Ubrzo je njegovu sestru prodao drugom džihadisti. Pošto je pokušao da je siluje, zadremao je, pa je Revše uspela da pobegne.

U nekoliko situacija, Jazidi su uspeli da se spasu zarobljavanja uz pomoć lokalnog stanovništva. Pet sestara, starosti od 10 do 24 godine, spasle su sunitske porodice, koje su im nekoliko nedelja pružale utočište dok nisu uspele da pobegnu na sigurno.

  • 14.10.2014 08:19
    Testosteron i njegove žrtve
    Sve najveće nevolje ovog sveta već vekovima i milenijumima izazivaju pripadnici muškog pola - nasilje svih vrsta, ratove, tešku, zagađujuću industriju, nalazeći pri tom nebulozna opravdanja za svoje zločine i postupke. Žene, da bi preživele u takvom svetu, usvajaju razne nakaradne oblike ponašanja, ili postaju žrtve. Mnoge nažalost nisu svesne da putem vaspitanja mogu da oplemene svoje sinove i poprave ovaj svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).