Mađarska uvodi porez na sapun, čips i RTL

Mađarski parlament je usvojio niz indirektnih poreza koji se odnose na strane kompanije, ali i sve vidove svakodnevnog života.
Mađarski parlament je usvojio niz indirektnih poreza koji se odnose na strane kompanije, ali i sve vidove svakodnevnog života.

Izglasani su novi "porez na sapun" i proširenje "poreza na čips" , dok je "super porez" na prihode koje ostvaruju mediji od reklama, doživljen kao napad na privatni kanal RTL Klub, kojem je stopa prešla sa 40 na 50 odsto.

Dan nakon novog protesta protiv vlade u Budimpešti, fiskalni paket je usvojen sa 128 glasova za prema 30 protiv, u parlamentu u kojem uverljivo dominira konzervativna stranka Fides populističkog premijera Viktora Orbana. Protiv su bili poslanici stranke krajnje desnice Jobik i ekolozi LMP. Opozicija nije učestvovala u glasanju.

Grupa RTL, podružnica nemačkog medijskog giganta Bertelsmanna, jedina u Mađarskoj na koju se odnosi najviši "super - porez" na medije prošlog meseca je uložila žalbu Evropskoj komisiji, ocenivši da je taj porez diskriminišući i preti "medijskom pluralizmu".

Taj paket predviđa jednu drugu meru koja se odnosi na strane kompanije, a to je predujam za prehrambene analize od 6 odsto bruto - saobraćaja za supermarkete čiji prihodi prelaze 300 milijardi forinti (blizu milijardu evra). Porez je prozvan "porez Tesco" prema imenu britanskog maloprodajnog lanca Tesko.

  • 20.11.2014 18:39
    Evo vizionaru ideja ...
  • -

    19.11.2014 19:38
    -
    porez na segedin?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.