Uhapšen najopasniji tviteraš

Mehdi Masrur Bivas (24), osumnjičen da stoji iza jednog od najozloglašenijih proislamističkih naloga na Tviteru, u subotu je uhapšen u Bangaloru, saopštila je indijska policija. 

Mehdi Masrur Bivas (24), osumnjičen da stoji iza jednog od najozloglašenijih proislamističkih naloga na Tviteru, u subotu je uhapšen u Bangaloru, saopštila je indijska policija.

Preko naloga @ShamiWitness upućivane su najvatrenije poruke podrške radikalnoj sunitskoj organizaciji Islamska država, koja ima više od 17.000 pristalica.

Identitet čoveka koji upravlja nalogom u četvrtak je obelodanio britanski Kanal 4, a reč je o rukovodiocu u jednom indijskom konglomeratu u Bangaloru.

Kanal 4 je objavio samo njegovo ime Mehdi, pošto je novinarima rekao da će mu život biti u opasnosti ukoliko objave njegovo puno ime. Kako se saznaje, Bivas je zatvorio nalog ubrzo nakon što je stupio u vezu sa novinarima.

Policija je saopštila da je uhapsila Bivasa na osnovu informacija do kojih je došao Kanal 4 i da je on priznao da je vodio dvostruki život. Upravljao je nalogom "Šami vitnes" i pretraživao sajtove džihadista kako bi preneo vesti sa bojnog polja.

"Tokom dana je radio u kancelariji, a kasno noću je bio aktivan na internetu", navodi se u saopštenju policije Bangalora. "Naročito je bio blizak sa džihadistima koji govore engleski i postao je izvor informacija i huškanja novih regruta da se pridruže Islamskoj državi", navodi policija i dodaje da je Bivas posredstvom propagande na društvenim mrežama podržavao Islamsku državu u planovima za vođenje rata u azijskim zemljama.

Bivas je iz Zapadnog Bengala, a u Bangaloru je radio kao direktor proizvodnje. Arapski svet mu prvi put privlači pažnju 2003, a ove godine, kada se Islamska država pojavila u haosu građanskog rata u Siriji i osvojila velike teritorije u Siriji i Iraku, "Šami Vitnes" postaje njihov najozloglašeniji javni zagovornik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.