Novi dokazi o obaranju malezijskog aviona

Ruski istražitelji saopštili su danas da imaju dokaze o umešanosti ukrajinskog vojnog aviona u pad malezijskog putničkog aviona 17. jula, kada je poginulo 298 putnika i članova posade.
Ruski istražitelji saopštili su danas da imaju dokaze o umešanosti ukrajinskog vojnog aviona u pad malezijskog putničkog aviona 17. jula, kada je poginulo 298 putnika i članova posade.

"Istražitelji su stupili u kontakt s jednim ukrajinskim vojnikom koji je napustio svoju jedinicu i došao na rusku teritoriju", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta, glavnog organa u Rusiji za sprovođenje istraga.

"Prema rečima tog očevica, avion je verovatno oborio avion 'Su-25' ukrajinske vojske, čiji je pilot bio izvesni kapetan Vološin", dodaje se u saopštenju. Očevidac, koji je pozitivno prošao poligrafsko testiranje, mogao bi da bude uključen u program zaštite svedoka, naveli su istražitelji dodajući da je taj vojnik video poletanje aviona s jedne vojne baze u kojoj je i on bio smešten, kod Dnjipopretovska na istoku Ukrajine.

Prema navodima ukrajinskog vojnika, avion je bio opremljen raketama vazduh-vazduh R-60, koje, kako tvrde ruski istražitelji, nemaju proruski pobunjenici. "Očevidac je video kada se avion vratio na aerodrom. Primetio je da više ne nosi rakete", naveo je komitet i dodao da je spreman da svoj dokaz dostavi međunarodni istražiteljima.

Ukrajina i SAD saopštile su posle avionske nsreće da su avion oborile proruske snage oružjem iz Moskve. Rusija je odmah demantovala vest, navodeći da su ukrajinske snage odgovorne za napad. U prvom izveštaju, objavljenom 9. septembra, međunarodni istražitelji su procenili da je "boing 777" u letu pogođen mnogobrojnim "projektilima izuzetne brzine" koji su ga raskomadali, dok tvrdnja o obaranju raketom nije direktno pomenuta. Konačan izveštaj se očekuje u leto 2015. godine.
  • vv

    25.12.2014 08:01
    naravno
    Lako zamazati oci jednom ukrajincu, kako bi se oprala ruska ekipa..
  • Branko

    24.12.2014 22:22
    Ne vredi
    Imali smo i mi dokaze i za Markale, Racak itd... ali to samoproglaseni nezavisni mediji nisu hteli ni da cuju, pa nece ni sada, jer imaju drugacije zadatke i naredjenja.
  • 24.12.2014 21:17
    http://www.021.rs/Info/Svet/Putin-nalozio-vladi-da-zaustavi-rast-cena-votke.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet