EU: Neosnovane Vučićeve tvrdnje

Evropska unija je 'snažno odbacila kao neosnovane' tvrdnje Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.
Evropska unija je danas 'snažno odbacila kao neosnovane' tvrdnje Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

To je saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji, kao od Vučića kritikovana mreža BIRN "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti".

"EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija. Mi smo iznenađeni tim tvrdnjama srpskog premijera. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire. Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka", navela je Kocijančić.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, "uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge", kaže se u objašnjenju EU. Predočeno je i da je "kritika u medijima bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše".



Vučić: Neću da budem vaša lutka na povocu

Premijer Aleksandar Vučić odmah se oglasio da je "zaprеpašćеn činjеnicom da Maja Kocijančić u imе EU pokušava da ga ućutka i da mu zabrani čak i da odgovori na pitanjе novinara".

"Svеstan činjеnicе da sam samo običan prеdsеdnik Vladе jеdnе gеografski malе zеmljе, a da su gospođa Kocijančić i gospodin Dеvеnport vеliki i važni funkcionеri EU, nisam ni pomislio da ćе samo jеdan moj mali, obični odgovor novinaru na konfеrеnciji za štampu izazvati takav bеs moćnih i značajnih ljudi. Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodinе Dеvеnport, da li vi to zabranjujеtе prеdsеdniku Vladе Srbijе da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavatе da mi zabranitе da javnosti Srbijе saopštim da onе koji plaćatе ‎nе govorе istinu i da li jе sloboda svakojakih rеči dozvoljеna vama, a sloboda izrazavanja i istinе nijе dozvoljеna nama običnim smrtnicima", kazao je on.

"Uzgrеd, ako vam lično prеdstavljam smеtnju jеr nеću da budеm vaša lutka na povocu, vеć samo sluga građana Srbijе, jasno mе i nеdvosmislеno o tomе obavеstitе, i nе brinitе, skloniću vam sе sa puta , a znam da ima mnogo onih koji čеkaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sеkunda prеuzmu", dodao je prеmijеr Vučić.

Vučić je za novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao da su "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da iznose nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje". U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

 

  • boško

    11.01.2015 10:40
    EU: Neosnovane Vučićeve tvrdnje
    Ne znam zašto stoji takav naslov? Nije reč o ,,snažnoj" reakciji EU, već reakciji Maje Kocijančić, koja je jedan sitan službenik (portparol jedne komisije) u EU. Zbog toga ovako ,,bombast" naslov nije primeren, jer mi nismo baš toliko nepismena nacija.
  • Jogi Letač

    11.01.2015 09:59
    Ima nas kojima pamćenje seže dalje od toga šta smo jutros doručkovali. Pa tako se sećamo kako se A.V. ponašao dok je bio ministar informisanja. Neke je zavarao da je to prošlost, očigledno ga to još uvek drži.
    Za ove botobe, nemam reči. Nosite A.V. kući ako vam je tako dobar. Pre će biti da sve ovo piskarate za neku kintu koju dobijate. Da li se nekad pogledate u ogledalo?
  • DS22

    11.01.2015 07:59
    kome smeta
    Kome smeta "JAKA SRBIJA" sta bulaznis!
    Nikad Srbija nece biti jaka da bi se suprotstavila cak ni Albaniji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).