Josipović ili Grabar u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora, a građani biraju između aktuelnog predsednika Ive Josipovića (SDP) i Kolinde Grabar Kitarović (HDZ).
U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora, a građani biraju između aktuelnog predsednika Ive Josipovića (SDP) i Kolinde Grabar Kitarović (HDZ).

To su šesti po redu predsednički izbori u nezavisnoj Hrvatskoj, a prema istraživanjima javnog mnjenja kandidati vode "mrtvu trku", pa se stoga oni smatraju istorijskim i najneizvesnijim do sada.

Kako javljaju hrvatske agencije, glasanje za sada prolazi bez komplikacija.

Birališta su otvorena u sedam časova, a kandidat i aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović u ranim jutarnjim satima je obavio svoju dužnost. Njegova suparnica svoju dužnost obavila je oko 11 časova.

Birališta će biti zatvorena u 19 časova, a biračko pravo će do tada moći da iskoristi oko 3,8 miliona hrvatskih građana.

Ključna reč predizborne kampanje bila je zajedništvo - Grabar Kitarović traži da "već jednom prestanu podele" i naciju poziva na obnovu jedinstva iz devedesetih, dok Josipović svoju politiku sažima u kratkoj proklamaciji da želi biti predsednik svih građana. Josipović poručuje da je "spreman za pobedu, a Hrvatska za novu eru politike" i uveren je da će njegova pobeda označiti i kraj duge političke blokade i krize i biti pobeda tolerantne i demokratske Hrvatske.

"Kakav god bio ishod, "poštovaću zrelost i kapacitet hrvatske političke javnosti", izjavio je Josipović. Ukoliko uspe da u finišu izbora pobedi Josipovića, Grabar Kitarović bi bila prva predsednica u istoriji Hrvatske. Građanima je obećala rešavanje privredne, socijalne i sveukupne situacije u Hrvatskoj.

Poručila je da bi uslovila put Srbije u Evropsku uniju i za razliku od Josipovića, smatra da Hrvatskoj nisu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, pa ni takozvana Druga Republika, jer su, kaže, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorenjeni u Domovinskom ratu.

Izbore će pratiti gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa. Inače, u prvom krugu iz predsedničke trke su ispali Sinčić sa 6,30 odsto glasova, kao čertvrtoplasirani Milan Kujundžić - kandidat Saveza za Hrvatsku.

  • Aleksa

    11.01.2015 13:38
    pitanje je sad
    Bas nam svejedno!
  • nn

    11.01.2015 08:22
    Predsednika za ponos a ne sramotu
    Nadam se da su Hrvati pametniji od nas pa će izabrati pravu osobu a ne da se kao mi sramotimo.
    Ali ko zna; i oni su Balkanci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).