Koje će poteze vući nova predsednica Hrvatske?

Zagrebački politikolog Davor Ðenero smatra da pobeda kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar Kitarović u trci za mesto na Pantovčaku neće ništa dramatično promeniti u načinu vođenja politike države.

Zagrebački politikolog Davor Ðenero smatra da pobeda kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar Kitarović u trci za mesto na Pantovčaku neće ništa dramatično promeniti u načinu vođenja politike države.

Ðenero ukazuje da ne postoji neka bitna razlika u spoljno političkim prioritetima između protivkandata na šestim predsedničkim izborima od sticanja nezavisnosti Hrvatske. "Hrvatska spoljna politika je u velikoj meri određena članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji. Kada govorimo o odnosima prema zemljama regiona, konkretno Srbiji, neće se ništa bitno promeniti u odnosu na sadašnje stanje", smatra Ðenero i dodaje da neke izjave Grabar Kitarović iz vremena predizborne kampanje "treba zaboraviti".

Hrvatski analitičar kaže da nakon preuzimanja dužnosti nova predsednica, prva u istoriji Hrvatske, neće zaoštravati odnose sa Srbijom, već naprotiv da će puno lakše i jednostavnije, fleksibilnije, sarađivati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem nego što je sa njim sarađivao Josipović. Ðenero tvrdi i da Hrvatska nikada neće biti država koja bi sama blokirala bilo koje pregovaračko poglavlje Srbije u pristupanju EU i da ni do sada nije bila među zemljama koje odlažu otvaranje pregovaračkog poglavlja.

"Kolinda Grabar Kitarović ne bi nužno trebalo da stvara prepreke u odnosima sa Srbijom, ali to će dosta zavisiti i od njene stranke HDZ koja se radikalizovala", ocenio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. "Grabar Kitarović pripada umerenijem krilu HDZ. Ona ima veliko međunarodno iskustvo, bila je i ministarka spoljnih poslova, ambasadorka u SAD, visoka funkcionerka NATO. Njene izjave da će uslovljavati ulazak Srbije u EU utvrđivanjem sudbine nestalih, ipak nisu neumerene, kao izjave šefa HZ Tomislava Karamarka, koji je stranku iz desnog centra u kojem je bila za vreme Sanadera, odveo daleko u desno", rekao je Popov.

On je naveo da bi stav HDZ mogao da bude balast novoj predsednici, bez obzira na to što će se ona verovatno potruditi da bude predsednica svih Hrvata, jer je biračko telo podeljeno na pola, ali i da održi dobar glas na međunarodnom planu. "U poslednjoj izjavi pred izbore ona je rekla da će se truditi da održava dobre odnose sa Srbijom i sa drugim susedima, mada će biti pod pritiskom svoje stranke, tako da je pitanje koliko će ona uspeti tome da odoleva i da ne koristi odnose Srbije i Hrvatske za unutrašnje političke potrebe HDZ", kazao je Popov.

  • Toma

    12.01.2015 11:09
    obećanja
    Biće oni najrazvijeniji onda kada nama stigne 100 milijardi investicija koje je nikolić obećao a narod zaboravio jer je glup.

    hdz i srs sns isto sran*e drugo pakovanje. Potpuno ista priča za potpuno istu klijentelu polusveta koji za njih glasa. I potpuno ista apstinencija mudrose*a koji "neće da glasaju za manje zlo", i dovedu upravo veće zlo.
  • 12.01.2015 11:06
    Поштована председнице Колинда Грабар Китаровић, желим да Вам честитам на победи, верујем у Вашу снагу, Вашу енергију и знање, као и Ваше лично лидерство, не само у Хрватској, него и на европском континенту ... Сигуран сам да ћете Вашим знањем и радом допринети напретку Ваше земаље, сарадњи и добросуседским односима а тиме и будућности региона и Европе ... Посебно се надам да ћете своју позитивну енергију усмерити на борбу за права Срба у Хрватској реципрочно оним правима које наши грађани Хрвати имају у Србији, на њиховом развоју и напретку у корист братских нам народа и општег живота свих нас ... Желим Вам личну срећу, добро здравље и успешно председниковање ... !!!
  • 12.01.2015 08:41
    "da će puno lakše i jednostavnije, fleksibilnije, sarađivati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem nego što je sa njim sarađivao Josipović. "

    HDZ i radikali, stari znanci.
    Josipović je pravi gospodin, teško da se mogao spustiti na grobarev nivo i sarađivati s njim na tom nivuo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).