U Kragujevcu niče "Naselje za naučnike" i Centar za matične ćelije

Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja godine, a dugo najavljivana izgradnja Centra za matične ćelije u ovom gradu, trebalo bi, konačno, da počne u aprilu ove godine.
Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja godine, a dugo najavljivana izgradnja Centra za matične ćelije u ovom gradu, trebalo bi, konačno, da počne u aprilu ove godine.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević izjavio je da bi krajem marta trebalo da bude poznato ko će graditi naučni centar površine 11.000 kvadratnih metara.

Sredstva u iznosu od oko 30 miliona evra, za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti naučni centar sa bankom matičnih ćelija, kao i stanova za mlade naučne radnike, obezbedila je Evropska investiciona banka kroz kreditnu liniju.

"Izgradnja stanova košta oko sedam miliona evra, investitor je Evropska banka i naša država se za to zadužila. Najviše stanova, oko stotinak su površine od 35 kvadrata, tu su i stanovi od 50-ak kvadrata i manji procenat su veći stanovi od 80 kvadrata za porodice", rekao je Arsenijević.

Stanovi, ukupne površine oko 10.000 kvadratnih metara, grade se u ulici Dimitrija Tucovića 3, u blizini tržnog centra "Plaza", i prema ugovoru između Jedinice za upravljanje projektom pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izvođača radova firme "Banković" iz Crne Trave, trebalo bi da budu završeni do kraja septembra, a rektor smatra da ce biti izgrađeni do kraja godine.

"Izgradnja stanova je počela i poprilično je odmakla", rekao je Arsenijević i dodao da su namenjeni mladim naučnim radnicima do 35. godine života, kao i naučnima koji žele da se vrate.

Naglašavajući da su to kriterijumi koje je odredila Evropska investiciona banka, Arsenijević je rekao da će konkurs za dodelu tih stanova biti raspisan, verovatno u aprilu ove godine, i da će biti dodeljeni, kako je naglasio, "ni po babu, ni po stričevima".

Projekat izgradnje stanova i naučnog centra pri Univerzitetu u Kragujevcu pokrenut je pre četiri i po godine i, kako je tada Arsenijević izjavio, predstavlja jednu od najvećih investicija u domaću naučnu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija