Većina srpskih izuma završi u inostranstvu

Prema nekim podacima, 80 odsto domaćih pronalazaka završi u inostranstvu, jer u Srbiji najčešće nema para za finansiranje sopstvene pameti.
Prema nekim podacima, 80 odsto domaćih pronalazaka završi u inostranstvu, jer u Srbiji najčešće nema para za finansiranje sopstvene pameti.

O tome, uglavnom, odlučuju neinteligentni, sujetni i mrzovoljni činovnici. Pored toga, tu su i nepremostive birokratske prepreke, a nema ni dobre volje da se pomogne pronalazaču. Posle iz sveta, što je sasvim logična posledica, kupujemo skupe gotove proizvode koje su izumeli uporni i talentovani srpski pronalazači, umesto da ih proizvodimo i izvozimo.

Svež primer: Novosađanin Stefan Velja, nagrađen na poslednjem festivalu pronalazača "Eureka" u Briselu, smislio je "hvatač tromba" koji je izuzetno važan u efikasnom lečenju pacijenata sa kardiovaskularnim problemima. Maturant novosadske gimnazije malo se slikao za novine, gostovao u TV dnevniku, svi ga kurtoazno pohvalili, a onda je stigao ozbiljan poziv iz nemačke firme "Bentli inomed" čiji je jedan od osnivača naš čovek Milisav Obradović.

Ode Stefanov patent u Nemačku, iako je on naivno i iskreno verovao da će ostati u Srbiji.

U šumi gluposti, pamet u ovim krajevima teško može da prokrči normalni put ili bar putić.

  • 18.02.2015 13:06
    Jedino leteca burad nisu.
  • Forca Brutale

    18.02.2015 12:38
    "U šumi gluposti, pamet u ovim krajevima teško može da prokrči normalni put ili bar putić"

    Ovim je sve receno.

    I onda nek mi neko prica da ce u Srbiji biti bolje sa ovima na vlasti.

    Nikad.
  • Srki

    18.02.2015 12:09
    Dobro zapažanje
    Ovo je odlično zapažanje novinara: "O tome, uglavnom, odlučuju neinteligentni, sujetni i mrzovoljni činovnici. Pored toga, tu su i nepremostive birokratske prepreke, a nema ni dobre volje da se pomogne pronalazaču.". U ovoj državi ko vredi,nešto zna i želi da uči, ode u inostranstvo ili se zapošljava u nekim dobrim firmama ili osniva svoju firmu (što je najteže). Oni koji ne žele da rade, uče i usavršavaju se - uhlebljuju se u javnim preduzećima i javnom sektoru. Oni treba da odlučuju o patentima. Strašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija