TS: Neka Vlada objavi računicu o Železari

Transparentnost Srbija je danas ocenila da je Vlada Srbije dužna da građanima predoči jasne razloge koji bi eventualno opravdali dosadašnja i dalja ulaganja ili pokrivanje troškova rada Železare Srbije.
Transparentnost Srbija je danas ocenila da je Vlada Srbije dužna da građanima predoči jasne razloge koji bi eventualno opravdali dosadašnja i dalja ulaganja ili pokrivanje troškova rada Železare Srbije.

"Na osnovu tenderske dokumentacije o traženju strateškog partnera za smederevsku Železaru i informacija koje su objavljene na konferenciji za štampu Vlade Srbije nakon neuspelih pregovora sa Esmarkom, može se izvesti zaključak da Vlada nije pogrešila time što je odbila ponudu, jer je ona bila ispod nivoa koji je učesnicima bio unapred poznat iz nacrta ugovora (garantovani obrtni kapital od najmanje 100 miliona dolara)", navodi se u saopštenju TS.

Ta organizacija je ukazala da su uslovi za vođenje pregovora o prodaji Železare očigledno bili veoma nepovoljni za Srbiju, zato što je stigla samo jedna ispravna ponuda, američkog Esmarka.

"Može se pretpostaviti da bi bilo više zainteresovanih da pre raspisivanja javnog poziva nisu javno saopštavane informacije koje su se mogle razumeti kao favorizovanje Esmarka u odnosu na druge potencijalne ponuđače", smatra TS i dodaje da je moguće da se Esmark ne bi javio na tender da nije, kroz komunikaciju sa srpskim zvaničnicima, ohrabren da to učini.

Manevarski prostor za pregovore je bio dodatno sužen usled stupanja na snagu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojima se zabranjuje državna pomoć u ovom sektoru, kao i usled pregovora o aranžmanu sa MMF, gde je smanjivanje državne pomoći bilo jedan od uslova, podsetila je TS. Dodaje se da "neprihvatanjem ponude Vlada nije želela da uđe u rizik smanjenja obrtnog kapitala Železare i mogućeg gubitka više od 100 miliona dolara po tom osnovu", kao i da su troškovi održavanja rada Železare već premašili tu sumu.

TS je od Agencije za privatizaciju tražila informaciju o tome da li postoji dokument u kojem su izračunati direktni ili indirektni troškovi za državu, a koji bi nastali usled eventualnog stečaja Železare. U odgovoru je Agencija navela da ne poseduje takav dokument, niti ima saznanje o tome da on postoji.

Pregovori Vlade Srbije s Esmarkom o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije nije bila neprihvatljiva - nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i očuvana zaposlenost. Po odluci Vlade raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije, a u slučaju da i taj tender ne bude uspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.
  • XYZ

    25.02.2015 08:46
    Fantomska posla
    Naravno da nisu pregovori uspeli kad je naše rukovodstvo pregovaralo sa Fantomskom firmom sa sedištem u Britaniji u istoj kući gde je i sedište fantomske firme Mila Djukanovića koja uspešno čerupa Nikšićku željezaru... čudno zar ne??
  • Pele

    24.02.2015 21:05
    He,he...
    Ovu budalaštinu neće niko ni da prokomentariše!!
    Umorni smo od ovih sranja!
    Ovo je valda i jedini članak u kojem se ne pominje ime velikog nam vožda???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.