Mirović: Čankov predlog interesantan za analizu

Predlog promene izbornog sistema koji je izneo lider LSV Nenad Čanak interesantan je za analizu i ne treba ga unapred odbaciti, kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Predlog promene izbornog sistema po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, koji je izneo lider LSV Nenad Čanak, interesantan je za analizu i ne treba ga unapred odbaciti, kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Čanak je rekao da bi se takvom promenom izbornog sistema za Skupštinu Srbije sprečila majorizacija poslanika iz velikih gradova, pretežno iz Beograda. Kako je naveo, izborne jedinice bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Srbije. Čanak je rekao da LSV smatra da se do donošenja novog Ustava mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije i da je ta stranka u tom kontekstu već odavno tražila da se povede razgovor o promeni izbornog sistema.

On je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu, odnosno da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se ovom izmenom izborni sistem u Srbiji istinski demokratizuje. Prema Čankovoj oceni, takav izborni sistem bio bi daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom.

Iz premijerovog kabineta Danas nije dobio komentar na ovaj predlog. Igor Mirović potpredsednik SNS, najbrojnije stranke u Skupštini od koje zavisi hoće li novi izborni sistem biti usvojen ili ne, kaže za taj list da bi se složio s tim da u sistemu u kojem je Srbija jedna izborna jedinica ne postoje mehanizmi, što je i praksa pokazala, da u parlamentu budu predstavljeni svi krajevi i opštine u državi.

"Postoje mehanizmi kojima se omogućava zastupljenost žena i pripadnika manjina, ali kada je reč o svim krajevima Srbije to nije slučaj. Da li će biti pet ili više ili manje izbornih jedinica, treba dobro izanalizirati. Izmena izbornog sistema i broja izbornih jedinica problem je koji treba da bude rešen dijalogom vlasti i opozicije. Zato mi je drago što je opoziciona stranka ovim predlogom de fakto predložila dijalog", navodi Mirović. Prema njegovim rečima, vlasti su ranije bez ikakvog dijaloga, nametale izborni sistem i iznuđene predloge.

Dačić: Ni protv, ni za

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da nije a priori ni protiv, ni za predlog lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali da je to politička tema o kojoj treba razgovarati.

On je naveo da se devedesetih godina, kada je na vlasti bio Slobodan Milošević, Socijalistička partija Srbije zalagala za većinski sistem, a opozicija je govorila da je on diktator i tražila je proporcionalni sistem sa jednom izbornom jedinicom. "Sada se zalažu sa većinski sistem ili proporcionalni sa više izbornih jedinica, a i kod Miloševića je bilo devet izbornih jedinica", kaže Dačić.

  • Mariana

    02.03.2015 23:41
    SNS je otvorena za razgovore sa opozicijom o izmeni izbornog sistema i broja izbornih jedinica sa ciljem da svi krajevi Srbije budu adekvatno predstavljeni u Parlamentu. Ovako nesto je bilo nezamislivo u vreme dok je DS bio na vlasti.
  • Frank

    02.03.2015 13:26
    Dve izborne jedinice su dovoljno i vecinski sistem.

    1. Vojvodina

    2. Srbija
  • Anonimus - hahaha

    02.03.2015 13:18
    Loš ti dan
    Upravo podela na više izbornih jedinica omogućava malim i regionalnim strankama da samostalno izađu na izbore i uđu u parlament. Neko ti je dao pogrešnu cedulju, ili si pogrešio vest :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.