Trgovinski sporazum sa Rusijom ne sme biti ugrožen

Trgovinski sporazum sa Rusijom ni na koji način ne sme biti ugrožen, kao ni srpski izvoz na rusko tržište i zato će Srbija ispitati navode medija o navodno povećanom izvozu jabuka, iako Beograd o tome nije dobio zvaničnu informaciju, poručili su srpski zvaničnici.
Trgovinski sporazum sa Rusijom ni na koji način ne sme biti ugrožen, kao ni srpski izvoz na rusko tržište i zato će Srbija ispitati navode medija o navodno povećanom izvozu jabuka, iako Beograd o tome nije dobio zvaničnu informaciju, poručili su srpski zvaničnici.

Ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju u ovoj godini porastao i to značajno više nego što su to saopštili ruski mediji. Ruski mediji su objavili da je izvoz jabuka iz Srbije porastao za 48 odsto, a Ljajić kaže da je ta cifra veća za čak 20 odsto, te da je to zbog tržišnih viškova koje naša zemlja ima.

"Mi i dalje imamo tržišne viškove kada govorimo o jabukama, jer za izvoz imamo 330 hiljada tona, a ukupno smo u ceo svet izvezli 127 hiljada tona jabuka", kazao je Ljajić novinarima u Podgorici.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da veruje da su u pitanju samo navodi ruskih medija kada je reč o izvozu jabuka, ali je dodala da je to pitanje za nadležne službe dveju država koje će utvrditi eventualne propuste.

Bogosavljević Bošković je novinarima u Centru Sava rekla da srpske i ruske nadležne službe rade zajednički, te da je njihov zadatak da eventualne počinioce ovakvih propusta otkriju i kazne.

"Verujem da su samo u pitanju navodi medija, ali u svakom slučaju su dobri da se još jednom pojača kontrola i da se eventualno svaki propust na vreme sankcioniše, a oni koji su u njemu učestvovali i kazne", rekla je ministarka koja, međutim, nije isključila mogućnost da je, kako je rekla, neko uprkos svim merama predostrožnosti iskoristio i falsifikovao fitosanitarni sertifikat i pod tim falsifikatom izvezao robu u Rusiju.

Ona je istakla da postoji dobra saradnja i svakodnevna komunikacija sa nadležnima u Rusiji i da će navodi medija biti ispitani i da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, svi odgovorni snositi adekvatne posledice i sankcije.

Povodom sugestije predstavnika Ministarstva poljoprivrede da se za deset dana zabrani izvoz svih fitosanitarnih proizvoda iz Srbije u Rusiju, Bogosavljević Bošković je rekla da ministarstvo nije dobilo nikakve zvanične informacije i da će, ako je to tačno, preduzeti sve mere da se spreče eventualne zloupotrebe.

Ona je rekla da je ministarstvo kolegama u Rusiji dostavilo tražene podatke o obimu proizvodnje voća i povrća. Dodala je da je prema tim podacima jasno da su naši izvozni potencijali daleko veći od onih količina koje smo u prošloj godini plasirali na tržište Rusije.

I Ljajić kaže da Srbija nije dobila zvaničnu informaciju o sumnji u reeksport jabuka u Rusiju i da se očekuje da će narednih dana predstavnici ministarstava poljoprivrede Srbije i Rusije razgovarati o ovom problemu.


  • 24.03.2015 16:34
    Kakva Rusija.
    Ma bešte od rusa. Otkad počeli da sarađujemo sa njima samo prave budalu i majmuna od nas. Kako uvek jedino rusi imaju problem sa nama, kako jedino oni nađu da se majmunišu sa nama. Kako niko u svetu nemma problema sa nama, samo ovi go...ari. Bešte od rusa, samo su nevolja. I Crnogorci su ih na vreme upoznali, pa teraju sve ruse iz crne gore.
  • 24.03.2015 14:29
    Morate osuditi onoga ko je to radio. Ne smete pristati na njegov mito. Prosto ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija