EK: Manje se gine na srpskim i evropskim putevima

Dve godine posle znatnog smanjenja broja poginulih na evropskim putevima, prvi podaci za 2014. godinu su razočaravajući jer je broj smrtno stradalih opao u odnosu na 2013. samo za jedan procenat, saopštila je danas Evropska komisija.
Dve godine posle znatnog smanjenja broja poginulih na evropskim putevima, prvi podaci za 2014. godinu su razočaravajući jer je broj smrtno stradalih opao u odnosu na 2013. samo za jedan procenat, saopštila je danas Evropska komisija.

I u Srbiji je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama u 2014. smanjen ali u većoj meri nego u EU. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u 2014. je na putevima u Srbiji poginulo 536 ljudi, skoro za petinu manje nego 2013.

U 28 članica EU u 2014. na putevima poginulo je 25.700 ljudi, što je za 5.700 manje nego 2010. godine, ali je takođe manje nego što je bilo zacrtano, preneo je Euraktiv Srbija.

U 2012. i 2013. broj poginulih na putevima u EU smanjen je za osam odsto, pokazuju podaci Evropske komisije.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc rekla je da je "tužno i teško prihvatiti da 70 Evropljana svakog dana umire na drumu a još više ih bude ozbiljno povređeno".

"Iza tih podataka i statistika su supružnici, roditelji, deca, prijatelji koji tuguju. Oni nas istovremeno podsećaju da bezbednost na putevima zahteva konstantnu pažnju i dodatne napore", istakla je komesarka.

Podaci pokazuju da se broj poginulih na putevima razlikuje od članice do članice a u proseku je u 2014. u EU na putevima ginuo 51 građanin na milion stanovnika. Najmanji broj poginulih na milion stanovnika, manje od 30, registruje se na Malti, u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Istovremeno se više od 90 poginulih na putevima na milion stanovnika beleži u Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji i Rumuniji.

Od 2010. broj poginulih na putevima u EU smanjen je za 18 odsto pri čemu je u nekim zemljama bezbednost na putevima značajno unapređena, posebno u Grčkoj, Portugalji i Španiji. Manji broj poginulih od evropskog proseka u posmatranom periodu zabeležen je i u Danskoj, Hrvatskoj, Malti, Kipru, Rumuniji, Italiji, Sloveniji i Češkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija