Čak 4.649 građana uplatilo donaciju strankama

I pored toga što imaju najniža primanja u regionu, građani Srbije su izgleda spremni da i finansijski pomognu rad političkih parija.
I pored toga što imaju najniža primanja u regionu, građani Srbije su izgleda spremni da i finansijski pomognu rad političkih parija.

To bi mogao biti zaključak iz izveštaja o prihodima u prošloj godini. Prema njima, samo od donacija pojedinaca, parlamentarne stranke prihodovale su više od 250 miliona dinara. I u godini štednje, građani Srbije ne štede novac da pomognu političkim partijama. Prema zvaničnim izveštajima 4.649 njih uplatilo je donaciju strankama.

Najviše prohoda po osnovu priloga fizičkih lica ima SNS, koja je od 3.128 davalaca dobila nešto više od 123 miliona dinara. Interesantno je da su skoro svi donatori naprednjaka uplatili po 40 hiljada dinara. Odmah za njima je SPS, koji je dobio skoro 122 miliona dinara od 411 fizičkih lica. DS je priloge dobila od 303 osobe u vrednosti od oko 5,9 miliona dinara, a SDS Borisa Tadića imala je samo 5 donatora, koji su ovoj partiji uplatili nešto više od 30 hiljada dinara.

Kada je reč o pravnim licima najviše novca prikupili su socijalisti - 21 firma uplatila im je skoro 61 milion dinara. Privatnici su bili spremni da pomognu i DS, pa su tako od njih 11 dobili nešto više od 15 miliona dinara. Interesantno je da SNS ima tek dva donatora koji su pravna lica, koliko i SDS. I dok su naprednjaci dobili nešto više od 500 hiljada dinara, SDS-u je uplaćeno 90 hiljada dinara.

U Transparentnosti Srbija kažu da su donacije fizičkih i pravnih lica najsporniji delovi izveštaja o tokovima novca u političkim strankama. U ovoj ogranizaciji navode da posebno treba ispitati okolnosti kada je više članova dalo istovetni iznos.
  • 05.05.2015 07:32
    demokrate imaju najmanje donatora sto je donekle i logicno,ko je jos lud da njima daje novac kada su navikli sami da uzimaju iz razvojne banke vojvodine!
  • dr Petrović

    05.05.2015 07:01
    Politika države
    Uništiti sve dobro i valjano, na vlast dovesti sve nesposobno i retardirano, nahraniti botove i ne dirati dugmad
  • Novosadjanin

    05.05.2015 06:21
    Jel moguce?
    Da li je moguce ovo? Strankama fizicko lice uplacuje novac, za cega, za donaciju? Pa jel moguce da ima jos uvek toliko slepih ljudi da najvecim neradnicima i pijavicama jos uplacuje novac?? Pa pokradose pare iz javnih preduzeca a vi im jos podmazujete ego sa donacijom!!!! Pa kakao te silne milione niste uplatili z apomoc ovoj jadnoj deci koja cekaju operacije???? Bedo jedna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija