Nikolić "orlićima" podelio penzije mimo Ustava

Predsednik države obećao je mladim fudbalerima nakon njihove istorijske pobedene na omladinskom svetskom šampionatu, doživotno izdržavanje u vidu nacionalnih penzija, iako oni na to nemaju pravo po Ustavu.

Predsednik države obećao je mladim fudbalerima nakon njihove istorijske pobedene na omladinskom svetskom šampionatu, doživotno izdržavanje u vidu nacionalnih penzija, iako oni na to nemaju pravo po Ustavu.

Naime, predsednik Nikolić je na svečanom dočeku mladih fudbalera u Staroj Pazovi istima obećao da će im zbog postignutih rezultata obezbediti nacionalnu penziju, iako ona sledi sportistima nakon navršene 40. godine života, stoga u ovom slučaju zakonski nije moguće napraviti izuzetak i nagraditi ih u njihovim dvadesetim godinama.

Pored toga, ova privilegija pripada isključivo osvajačima medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, kao i olimpijskim igrama, dakle timovima i pojedincima izu sveta odraslih, jer bi odstupanje od ovog pravila napravilo potpuni haos, smatraju stručnjaci.

Sa istim zahtevom bi se mogli javiti i košarkaši, rukometaši, veslači i mnogi drugi sportisti i članovi timova koji su se u protelim godinama takođe okitili medaljama na takmičenjima za mlađe seniore. Ne tako davno, ova praksa mogla je da doživi kolaps, kada su nacionalne penzije zatražili nosači torbi, predstavljajući sebe kao članove stručnih timova bez kojih osvajanje odličja ne bi bilo moguće.

Druga strana problema je što se predsednik, obećavši nacionalne penzije "orlićima", našao van polja svojih predsedničkih nadležnosti, i to ne prvi put tokom svog mandata. Po važećem Ustavu šefu države dozvoljeno je dosta toga ali ne i obećavanje penzije zaslužnim sportistima bez konsultovanja zakona.

"Zakonom o sportu i Uredbom o nacionalnim sportskim priznanjimai novčanim nagradama, propisano je da pravo na nacionalno priznanje i novčanu nagradu ima sportista koji kao član prve A selekcijedržavne sportske reprezentacije osvoji, između ostalog, svetsko prvenstvo u olimpijskom sportu", poručeno je iz Ministarstva omladine i sporta.

Iz ovog ministarstva dodaju da "van tog zakonskog okvira nije moguće da ma ko dobije nacionalno priznanje, niti je moguće da se zakon i uredba retroaktivno primene, što ne znači da "orlići" jednoga dana neće biti konkurenti za ovo priznanje".

Povodom ovih tumačenja zakona oglasio se i kabinet predsednika republike odakle navode da "zakon nije prepreka da osvajači prve srpske titule svetskog prvaka u fudbalu ostvare pravo na doživotno mesečno novčano primanje, a i predsednik Srbije misli da im to sleduje, jer su zaslužili. Jedina prepreka da naši zlatni momci, koje slavi cela Srbija, postanu nosioci prava na doživotno mesečno novčano primanje je Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama", kažu iz kabineta predsednika.

Odatle navode da je "predsednik uveren da uspeh naših mladih fudbalera podstiče u građanima Srbije veru u sebe i da je stoga neophodno nagraditi one koji su svojom upornošću, boreći se za Srbiju, postigli ono što ne uspevaju ni oni koji su za to nemerljivo više plaćeni i nagrađeni. Istovremeno, ne želeći da Ministarstvu finansija prepusti ocenu "finansijske opravdanosti" nagrade, predsednik Republike poziva i očekuje da se ta poslednja prepreka prevaziđe, kao i da ne ostane mogućnost da ta prepreka opstane u budućnosti".

 

  • protector

    26.06.2015 09:45
    Ustav samo načelno reguliše osnovna ljudska prava i slobode.Zakon o sportu detaljno reguliše prava i obaveze sportista,trenera,sportskih radnika i sportskih organizacija.Član 123 stav 1 i stav 2 Zakona o sportu kaže citiram: Sportistima,državljanima R.Srbije,koji kao reprezentativci R.Srbije osvoje medalju na svetskim prvenstvima dodeljuje se nacionalno sportsko priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja nakon završenih 40 godina života.Sportistima i trenerima iz prethodnog stava dodeljuje se i novčana nagrada.Orlići i njihovi treneri će kada navrše 40 godina ispunjavati sve gore navedene uslove,sem onog o novčanoj nagradi koji već ispunjavaju.
  • vojvodjanka

    25.06.2015 11:29
    Gledala sam dolazak Orlica i cula kako je Predsednik na skandiranje hocemo penzije rekao to vam i sleduje.Neko rece nije po Ustavu,kakva sramota. Dezurni DS mora i ovako lep dogadjaj da upropasti. Ne brinite vi za Orlice i Ustav, brinite vi za vase lopovluke koje i danas sprovodite u pokrajinskoj vladi.
  • JAZZ

    25.06.2015 07:42
    Toma = Geda ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.