Verbić: Višak 1.000 prosvetara

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je, prema njegovoj "gruboj proceni", oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžetu ima dovoljno novca.
Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je, prema njegovoj "gruboj proceni", oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžetu ima dovoljno novca.

Verbić je naglasio da Ministarstvo želi da sprovede racionalizaciju, da ranije nije bilo novca u budžetu za otpremnine, ali da sada ga sada ima i da će ta racionalizacija biti urađena u dogovoru sa sindikatma. "Ne želimo četiri nastavnika matematike sa pet, nego jednog sa 20 časova. Ranije nismo bili u mogućnosti da ponudimo otpemnine onima koji nemaju pun fond časova ili nemaju nijedan čas, sada želimo da iskoristimo novac koji imamo u budžetu", rekao je Verbić za RTS.

On je dodao da se svake godine preraspoređuju mesta u prosveti, te neko ostaje bez časova, delimično ili potpuno.

Kada je reč o statusu prosvetnih radnika koji idu u penziju, ministar je rekao da je izmenama zakona omogućeno da sami biraju da li će u penziju otići sa jednim ili oba uslova. "Po važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova - 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0.34 odst. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova", rekao je Verbić.

On je dodao da je izmenama zakona predviđeno da nastavnici ubuduće imaju glavnu reč u izboru direktora, odnosno da za direktora škole bude izabran kandidat koga podrži više od 50 odsto zaposlenih u školi.

  • 20.07.2015 19:34
    Trebalo bi da svi funkcioneri imaju, kao u Titovo vreme, plate kao obični radnici, nikakve dodatne prihode za razne upravne odbore, pa bi se odmah rešio problem manjka novca.
  • Milos

    20.07.2015 12:17
    Znaci, od 800.000 10-15% je 9.000, a posto je ministrar rekao da je 1000 prosvetara visak sto se svodi na vise od 10% od ukupno planiranog broja za otpustanje, to znaci da u raznim agencijama i JP prakticno i nema viska zaposlenih, posto treba jos otpustiti bar jos 1000 lekara, 1000 policajaca...

    Ipak, veoma bi mi bilo interesantno da ministar odgovori na ovo, u novosadskom Vodovodu je u vreme izbora posle izbora 2012god bilo oko 580 (svakako manje od 600) zaposlenih, a pre izbora 2014 je bilo vise od 800 zaposlenih. Naravno tako je u svim JP.
    E sada mene zanima koliko je zaposlenih u JP i agencijama, visak i ulazi u tih 9.000
    Takodje, koliko savetnika, od prosecno 5 za svakog ministra, direktora, upravnika i sl je VISAK?
  • Све

    20.07.2015 10:59
    је то
    Све је то шарена лажа, с једне стране вишак запослених, а са друге огроман број њих који раде по привремено повременим пословима, уговорима о делу.....са значајно већим примањима од запослених.
    Шта ћемо са тим по правилу политичким кадровима у јавним предузећима њих нико не спомиње?
    Нпр. министре твоји сарадници, саветници, које какви менаџери....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.