Izvršitelji taksu od 300 dinara dužniku naplate i 6.000

Za neplaćenu kaznu za parkiranje, Petar V. je od izvršitelja dobio tri puta veći račun od samog duga, pa umesto 6.500 dinara, mora da plati 21.270. Do tog iznosa, izvršitelji su došli nakon što su mu na glavni dug dodali kamatu.

Za neplaćenu kaznu za parkiranje, Petar V. je od izvršitelja dobio tri puta veći račun od samog duga, pa umesto 6.500 dinara, mora da plati 21.270.

Do tog iznosa izvršitelji su došli nakon što su mu na glavni dug dodali kamatu, taksu MUP-a, dostavu zaključka, taksu PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje pismena, nadzor nad izvršenjem i nagradu za izvršitelja. "Znao sam da postoji nagrada za izvršitelje u visini oko 4.000 dinara, ali su me ostale stavke zaprepastile. Ne mogu da verujem da ja plaćam izvršiteljima to što su tražili moja dokumenta od MUP da bi znali ko sam i gde treba da mi uruče kaznu. To je strašno", navodi ovaj dužnik beogradskog "Parking servisa".

Ivan Milošević iz Komore izvršitelja kaže da su oni primorani da neke od tih troškova svale na građane. "Problem je što nije rešen pravni status izvršitelja. Oni obavljaju državni posao, ali se vode kao neka vrsta preduzetnika, pa su svi državni organi počeli da im naplaćuju podatke o tuženima koje su izvršitelji po zakonu dužni da pribave. Ako bi te takse plaćao sam izvršitelj, bio bi u minusu, pa trošak preliva na dužnike, što je skandal. Tražili smo od svih da nam obezbede da sve te podatke dobijamo besplatno, ali oni neće", kaže Milošević.

Ipak, to ne opravdava činjenicu da izvršitelji taksu koju MUP naplaćuje 300 dinara dužniku mogu da naplate do 6.000 dinara, pa građani treba da budu srećni kada odluče da im naplate "samo" 1.800 dinara, odnosno šest puta više od realne vrednosti, piše Blic. Na isti način uvećava se i trošak za taksu PIO fondu i katastru, koje koštaju do 720 dinara, ali za koje građani preko izvršitelja daju bar duplo.

"U tu cenu mi uračunavamo vreme koje smo utrošili na pribavljanje te takse, materijal, gorivo, radnika koji je bio zadužen za taj posao, vreme provedeno van kancelarije...", pravda se jedan beogradski izvršitelj.

  • 02.10.2015 07:37
    ... državni organi počeli su da im naplaćuju podatke o tuženima koje su izvršitelji po zakonu dužni da pribave ... NARAVNO, da bi se izvršitelji okrenuli onim dužnicima čiji su dugovi mnooooogo veći, a ne da bi glodali golju koji se našao u klinču zbog sume od 10.000.

    Udri ti izvršitelju po onome što ima vilu i šta sve ne na račun neplaćenih računa, pa će ti i postotak koji dobijaš biti veći od troškova!!!
  • 14.08.2015 08:18
    Za sve ima bolje rešenje.
    @- - --: A kako bi bilo da zbog neplaćene kazne, lepo tu kaznu skinu sa plate? Zašto jednostavno kada može komplikovano i nemilosrdno zar ne? Nije u redu da neko ne plaća kazne, ali još manje je u redu ovo što izvršitelji rade. Svaki problem bi moglo mnogo civilizovaniji da se reši, ali za to u Srbiji izgleda nema vajde.
  • -

    14.08.2015 03:59
    --
    A kako bi bilo da neko plati račune i kazne na vreme pa da do izvršitelja ni ne dođe? Znam da ću pokupiti gomilu minusa, ali mislim da sam u potpunosti u pravu. Najlakše je NE platiti kaznu ili račun pa onda drugu pa treću pa kada dug dođe do xxxxx din onda "Odakle mi", jbg, ni hleb ne jedeš dok ga ne kupiš, tako stoje stvari. Ako nemate za struju kupite solarne panele, ako nemate za vodu, izbušite sami bunar, kupite drva, nemojte koristiti gas, ako parkirate, parkirajte dalje na besplatnom parkingu pa prošećite malo ili još bolje, sedite na bicikl ili prošetajte, videćete da se troškovi mnogoo smanjuju kada niste totalni konformisti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.