Ni doktori u Srbiji se ne vakcinišu

Širom Srbije započela je i vakcinacija protiv gripa – taman na vreme, budući da virus gripa još nije stigao.
Širom Srbije započela je i vakcinacija protiv gripa – taman na vreme, budući da virus gripa još nije stigao.

O značaju ovih vakcina poslednjih nedelja mnogo se govori i piše, ali pitanje je koliko će to dopreti do svesti onih za koje je vakcinacija od životne važnosti.

Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Batut", zadovoljan je što je 2014. gotovo sva naručena količina vakcina – oko 290.000 doza – i potrošena. Prethodnih godina često smo bacali neutrošene vakcine. Za ovu sezonu je, prema rečima direktora "Batuta", naručeno 243.130 doza i vakcinacija je već počela u domovima zdravlja širom Srbije. Vakcina sadrži AH1N1 virus (stari znanac, pandemijski ili svinjski grip, sada je postao sezonski), soj AH3N2 i Be-virus.

"Bilo bi mnogo bolje da postoji veće interesovanje za vakcinu protiv gripa. Procena naših epidemiologa da nam je dovoljno 240.000 doza za one najugroženije: hronične bolesnike, starije od 65 godina, osobe koje rade u staračkim domovima i zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Ne smemo da naručimo 400.000 doza i da ih bacimo", kaže za "Politiku" dr Ilić, koji je juče primio vakcinu, kao što to čini svake godine.

Dr Ilić podseća da je vakcinacija protiv gripa slobodan izbor građana, ali apeluje na sve kojima bi komplikacije gripa mogle ugroziti život da se vakcinišu, jer je to jedina efikasna zaštita. Iako stručnjaci slične apele ponavljaju svake godine, broj onih koji slušaju lekare i vakcinišu se ne povećava, a od gripa se umire. Samo tokom februara i marta ove godine od gripa su umrle 24 osobe, iako su nas epidemiolozi ubeđivali da se suočavamo sa blagom sezonom gripa. Na Infektivnoj klinici u Beogradu zbog gripa je umrla trudnica u petom mesecu trudnoće, a na Vojnomedicinskoj akademiji tridesetčetvorogodišnjak iz Užica. Niko od preminulih nije bio vakcinisan.

Dr Ilić kaže da građani nemaju razloga da vakcine kupuju u apotekama jer ih u dovoljnoj količini ima u domovima zdravlja. Nabavljene su od američkog proizvođača "Abot biolodžikal", koji je pobedio na tenderu.

Infektolog, profesor dr Dragan Delić, koji svake godine primi vakcinu protiv gripa, pa je tako i ove godine svoje ime "stavio na spisak" i čeka vakcinaciju, kaže da je veliki problem što se u Srbiji ne vakcinišu – lekari.

"Mi smo loš primer za građane. Iako znamo šta su infektivne bolesti i da mogu da dovedu do komplikacija, pa i do smrti, kao da ne shvatamo značaj vakcina. Ranije je vakcinu protiv gripa u Americi primalo više od 85 odsto lekara", ističe ovaj sagovornik.

Dr Delić kaže da je neprihvatljivo da u Srbiji i jedna osoba umre od gripa kada imamo efikasnu besplatnu vakcinu koja nema neželjene efekte.

"Ako neko dolazi u kontakt sa mnogo ljudi, a osim zdravstvenih radnika, tu su u svi zaposleni u javnim službama, na šalterima, u domovima – neodgovoran je ako se ne vakciniše protiv gripa. Ako se zarazim gripom, ja ću infekciju možda lako preboleti, ali ću najmanje na dve osobe preneti infekciju, Ako su to stari ljudi ili osobe koje imaju oslabljeni imunitet, one će imati tešku formu gripa, koja može imati i fatalan ishod", podseća dr Ilić.

  • 14.10.2015 12:43
    Mislite ovi sa kupljenim diplomama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.