Crna Gora i Makedonija podržale prijem Kosova u Unesko

Crna Gora i Makedonija bile su među 27 zemalja koje su glasale za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta ove organizacije u Parizu.

Crna Gora i Makedonija bile su među 27 zemalja koje su glasale za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta ove organizacije u Parizu.

Crna Gora, Makedonija i Slovenija bile među 27 zemalja koje su glasale za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta ove organizacije u Parizu.

Među zemljama koje su dale svoj glas "za" Kosovo u Unesko, nalaze se još i Avganistan, Albanija, Austrija, Belize, Velika Britanija, El Salvador, Ujedinjeni Emirati, Estonija, SAD, Francuska, Gabon, Gambija, Gvineja, Italija, Kuvajt, Dominikanska republika, Nemačka, Tajland, Čad, Češka, Švedska...

Protiv je glasalo 14 zemalja i to Argentina, Angola, Brazil, Kina, Ekvador, Španija, Etiopija, Rusija, Indija, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija i Kuba.

Uzdržanih zemalja je bilo takođe 14 među kojima su Bangaldeš, Egipat, Indonezija, Japan, Malavi, Mali, Mauricijus, Mozambik, Nepal... Zemlje čiji su predstavnici ostali van sale tokom glasanja, nisu ni glasale su Tunis, Turkmenistan i Ukrajina.

Kako se računaju samo glasovi za i protiv, predlog koji je formalno podnela Albanija je usvojen. Konačnu odluku doneće Generalna konferencija Uneska, koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

Predlog da Kosovo postane članica Uneska podnela je Albanija i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, a Srbija je pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Sednica je počela nešto posle 15 časova, ubrzo je bila prekinuta zbog zahteva Rusije i Kube, da bi oko 16.30 bila nastavljena. Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sednicu, ali ubrzo i napustio salu. Javni servis preneo je da su predstavnici Rusije i Kube zatražili odlaganje sednice. Predsednik Izvršnog saveta je to odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura. Sednica je ponovo počela oko 16.30 sati, da bi samo desetak minuta kasnije bila izlaglasna podrška za prijem Kosova u Unesko. Rasprava je bila zatvorena za javnost, a očekuje se da će nakon odluke biti objavljeno saopšštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela sednice.

Državni, naučni i crkveni vrh Srbije se saglasio da je prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv, a peticiju protiv prijema Kosova u tu organizaciju je u kratkom roku potpisalo više od 100.000 ljudi. Predsednik Tomislav Nikolić je rekao "danas svakako neće biti dobro", a da je želja Srbije da odloži konačnu odluku do 2017. godine i da u međuvremenu o toj temi razgovara u Briselu.

Oštre osude odluke Saveta Uneska o prijemu Kosova

Odluka da se predlog za prijem Kosova u Unesko uputi Generalnoj konferenciji te organizacije je odluka velikih i moćnih država kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda, izjavio je u sredu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je poručio da Srbija neće odustati od diplomatske borbe. "Biće u narednim danima nastavljena diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva Kosova u Unesko, koliko god bila teška, još nije gotova", podvukao je Đurić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom preporuke Izvršnog saveta Uneska da se Kosovo primi u članstvo, da ništa još nije gotovo jer konačnu odluku o prijemu Kosova u Unesko donosi Generalna konferencija u novembru. Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da odluku treba da potvrdi Generalna konferencija Uneska gde je potrebna dvotrećinska većina.

On je rekao da je na Izvršnom savetu Uneska potrebna prosta većina i da "po pravilima Generalne konferencija ova odluka danas ne bi bila usvojena". Ministar je rekao da se danas na sednici u Parizu pokazala ogromna podela među članicama Izvršnog saveta Uneska i da preporuka u Izvršnom savetu nije doneta apsolutnom većinom.

  • ns ja

    22.10.2015 07:35
    A šta je sa Hrvatskom?
    Treba dobro zapamtiti ovaj akt Crne Gore i velikodušno uzvratiti kad dođe vreme. Takođe upamtiti i Sloveniji i Makedoniji, pa se setiti kad tad!
    Zaista su makar mogli da se ne mešaju, ako već neće da budu objektivni, veoma žalosno
  • pera

    22.10.2015 06:37
    nasa braca, uvek bila i ostala. nadam se da su kod nas na studijama na budzetu, bar toliko da se oduzimo
  • novosađanin

    22.10.2015 06:17
    vuk
    Ko se još seća Vuka Jeremića koji je našim parama obveznika nekoliko puta obleteo svet da objasni "stvar" ne, priznavanju Kosova. Taj isti Jeremić i dalje leti po sveti nekom svojam agencijom za prodavanje magle a Kosovsko pitanje kao da za njega ne postoji. Na društvneni mrežama kači fotografije i svi su mu "braća" Da ima pravde trebao bi da vrati novac državi, potrošen uzalud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.