Advokati sutra protestuju jer se ne osećaju bezbedno

Za sutra je zakazan protest advokata zbog toga što se ne osećaju bezbedno.
Za sutra je zakazan protest advokata zbog toga što se ne osećaju bezbedno.

Neposredan povod je napad na advokata Vladimira Zeleca koji još uvek nije rasvetljen, što je sudbina velikog broja slučajeva u kojima su žrtve advokati, kažu u advokatskoj komori.

Podaci Advokatske komore govore da je u poslednjih pet godina napadnuto više od 20 advokata u Srbiji, a da se napadači gotovo nikada ne otkriju. Među takvim slučajevima su oni od obijanja kancelarija, paljena automobila, pa do sipanja kiseline u oči i ranjavanja iz vatrenog oružja.

"Tužan je podatak da rešeni predmeti kada je u pitanju primena sile prema advokatima predstavljaju izuzetak. Jedostavno je tužna činjenica da se nadležni državni organi, tu mislim pre svega na MUP i na tužilaštvo, kada su advokati u pitanju odnose sa neprimerenom indolencijom ka rešavanju ovakvih predmeta", kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Poslednji napad dogodio se u utorak uveče kada je u centru Beograda iz vatrenog oružja teško ranjen Vladimir Zelec, a za počiniocima se još uvek traga.

Nepuna 24 sata pre toga, zapaljen je automobil advokata u Pančevu, ali je taj slučaj rasvetljen. "Postoji onaj čuveni vic, kako da utvrde ko je žrtva saobraćajne nesreće u Americi, ako nema tragova kočenja, sigurno je advokat u pitanju. Taj stav imaju svi državni organi", kaže advokat Aleksandar Milosavljević.

Milosavljević, sada advokat, koji je bio tužilac, čak i zamenik tužioca za organizovani kriminal kaže da se advokati tretiraju kao neprijatelji i često izjednačavaju sa svojim klijentima. On ne negira da lošem glasu doprinose i sami advokati. Saradnja u otkrivanju napada mora postojati sa obe strane.

"Ne kažem da organi gonjenja i otkrivanja ne rade svoj posao dovoljno dobro, ne kažem da su jedini krivci, ali mi se čini da bi morala da se promeni svest njihova i stanovništva da smo mi ipak službenici u javnom interesu, da je naš primarni cilj zaštita zakonitosti", navodi Milosavljević.

Advokati zato smatraju i da se neotkrivanjem počinilaca šalje svojevrsna poruka advokatima, zbog čega su se i dogovorili da reaguju.
  • 06.12.2015 21:49
    I mi se ne osecamo bezbedni sa ovakvim ptavnicima. E pa advokati, sta ste trazili to ste dobili. Napravili ste sistem samo za sebe. Za vas se ne bojim.
  • Steva-NS

    06.12.2015 20:28
    .... sudbina ....
    Došlo i njihovo "poslovanje" na pravednu naplatu!
  • Milos

    06.12.2015 20:20
    Sve po zasluzi
    Sram ih bilo!!! Nisam video da se bune i da se groze kad brane okorele silovatelje, ubice i lopine, onda im njihove pare ne smrde i nisu im lose drustvo i sve pravdaju kako je to sako posao. Sad kad ih neko malo istambura jer su branili i petljali sa drugim dripcem, onda frka, protest... Pa sto ne tuku nekog postenog prodavca kokica, prodavca na pijaci,...vec bas advokate?! Banda!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija