Danas počinje postupak za rehabilitaciju Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu, nakon višegodišnjih pokušaja, danas bi trebalo da počne postupak po zahtevu za rehabilitaciju predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata generala Milana Nedića.
Pred Višim sudom u Beogradu, nakon višegodišnjih pokušaja, danas bi trebalo da počne postupak po zahtevu za rehabilitaciju predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata generala Milana Nedića.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno, da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava. Zahtev za rehabilitaciju je ranije odbacivan kao nepotpun, a sada je sud odlučio da krene sa postupkom.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Zvanična verzija tadašnjih vlasti je da je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Podnosilac zahteva za rehabilitaciju, u ime potomaka, je Nedićev praunuk Aleksandar Nedić.

Aleksandar Nedić, koji je generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta (SLS), najavio je nedavno da će u procesu učestvovati brojni svedoci, među kojima ima i javnih ličnosti. On je istakao da će se tokom procesa "pokazati da Nedićeva Vlada nije imala veze sa progonom i uništavanjem Jevreja u Srbiji i Beogradu".

Milan Nedić bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. i ministar vojske i mornarice. Zbog zalaganja za svrstavanje uz Hitlera, usled nespremnosti Jugoslavije za rat, smenjen je 1940. a reaktiviran godinu dana kasnije. Prihvatio je mesto predsednika kvislinške vlade, a u oktobru 1944. beži u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu 1946. godine.

  • Andrija Šrek

    09.12.2015 11:16
    ???
    Bojan Dimitrijević, istoričar: "U slučaju Milana Nedića se previše insistira na žrtvama."
    PREVIŠE SE INSISTIRA NA ŽRTVAMA???????
    Pa jesam li ja lud potpuno, ili...??
  • 09.12.2015 01:37
    Zar nisu dovoljna 2 svedoka? Pola Vojvodine zivi od tako (na "pr*o kevu") dokazanih antifasistickih herojstava i skromen nadoknade, u vidu borackih penzija. Doduse uglavnom prekodrinska braca.
  • Koja

    07.12.2015 13:19
    mučnina
    U šta se ova zemlja pretvara, u gomilu kriminalaca, prostaka....a sad i fašista.
    Preci nam se prevrću u grobu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija