Novi Sad prvi u Srbiji po krivičnim prijavama za trgovinu ljudima

Novosadska policija je u poslednjih nekoliko godina prva po podnošenju krivičnih prijava u Srbiji kad je reč o otkrivanju krivična dela trgovine ljudima.

Novosadska policija je u poslednjih nekoliko godina prva po podnošenju krivičnih prijava u Srbiji kad je reč o otkrivanju krivična dela trgovine ljudima.

Mada se krivične prijave u vezi s ovim podnose prosečno "tek" svaki drugi mesec, u njima se navode više ljudi, odnosno oni koji su osumnjičeni, ali i značajno više osoba koje imaju status oštećenih. U poslednja četiri ovogodišnja slučaja u svakoj krivičnoj prijavi za trgovinu ljudima je naveden po jedan osumnjičeni, a broj oštećenih je do pet. Okrivljeni i oštećeni su iz Novog Sada, za razliku od prethodnih godina, kad se često dešavalo da se u prijavama navode lica iz država iz regiona, ali i drugih evropskih država (Ukrajine, Rusije...).

Od navedenih prijava, tri su se odnosile na seksualnu ekploataciju. U jednom slučaju podneta je krivična prijava protiv jednog lica zbog podvođenja maloletnice, ali i po prvi put, protiv druge osobe koja je bila korisnik seksualnih usluga. U drugom slučaju oštećeni je teran i ucenjivan da za račun Novosađanina starog oko trideset godina, koji je policiji poznat kao diler droge, krijumčari migrante s Bliskog istoka ka zemljama Evropske unije.

Preostala dva navedena dela koja se odnose na seksualnu eksploataciju imaju u krivičnim prijavama više oštećenih. Radi se o tome da se okrivljenima pripisuje da su u novosadskim stanovima organizovali da devojke pružaju seksualne usluge za novac, pri tome je postojao odnos zavisnosti, u kojem su tri žrtve, stare dvadestak godina, bile zavisnice, što je osumnjičeni koristio kao sredstvo za prinudu. Pri otkrivanju i rasvetljavanju pomenutog dela, u u stanu osumnjičenog je pronađen heroin spremljen za dalju prodaju.

U Odeljenju za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Novosadske policije kažu da je bilo sedam oštećenih devojaka. Cena njihovih usluga je određena na 30 evra za pola časa s mušterijom, ili 50 za sat. Organizatori su u nekim slučajevima uzimali sve ili polovinu zarade, a koja je na kraju izašla zapravo na sav novac, jer su one pare trošile na nabavku doza i dugove zbog njih, upravo kod osumnjičenih za trgovinu ljudima. Inače u ova dva slučaja počinioci krivičnog dela trgovine ljudima su ženskog pola, stare 27 i 40 godina.  Obe su odranije poznate po trgovini narkoticima, a jedna i po trgovini ljudima.

  • пола виагре

    07.12.2015 16:39
    Шта нам урадише? Шта нам направише од Новог Сада?
  • Republikanac

    07.12.2015 12:26
    Voz ih je dovezo
    Eto moguce je potpuno ubiti jedan grad za samo dvadesetak godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija